In het Ottoburg Theater vond afgelopen weekend een bijzondere voorstelling plaats. Petra Nypels uit Rijswijk presenteerde haar examenproject voor de opleiding Theaterregisseur voor het amateurtheater met de voorstelling Eindelijk Alice. Dit is een vrije bewerking van Alice in Wonderland. De uitvoering werd goed ontvangen en betekende de succesvolle afronding van haar driejarige opleiding aan het Huis van Puck in Arnhem.
Persoonlijk en symbolisch
De voorstelling was niet alleen een artistiek hoogtepunt, maar ook een persoonlijk moment voor Nypels. Haar kinderen Emma en Pieter speelden namelijk een hoofdrol. “Ze hebben allebei al veel toneelervaring, maar nog nooit samen op het podium gestaan en dan nu in een stuk van hun moeder,” vertelt Petra. Emma vertolkte de rol van Alice, Pieter gaf gestalte aan de Kat.
Met ‘Eindelijk Alice’ koos Petra bewust voor een vrije, moderne interpretatie van het klassieke werk van Lewis Carroll. “Ik wilde een stuk maken waarmee ik iets kon vertellen over identiteit en maatschappelijke verwachtingen,” legt ze uit. “De zoektocht van Alice naar zichzelf in een wereld vol vreemde regels en personages is daar een perfecte metafoor voor.”
Van productie naar regie
Petra Nypels is al jaren actief binnen RJT Musicals, waar ze een bestuursrol vervult en zich richt op de productionele organisatie van de voorstellingen. “Ik zat vaak naast de regisseur en vond dat zó interessant dat ik het zelf wilde leren,” zegt ze. Dat leidde vier jaar geleden tot een oriëntatiecursus bij het Huis van Puck. De ervaring smaakte naar meer, waarna ze zich inschreef voor de volledige opleiding.
Tijdens haar studie maakte Nypels kennis met uiteenlopende spelvormen: van realistisch tot clownesk, van absurdistisch tot grotesk. Ook werd veel aandacht besteed aan dramaturgie en de opbouw van een voorstelling. ‘Eindelijk Alice’, met een speeltijd van een uur, was haar afsluitende opdracht.
Toekomstplannen
Nypels sluit niet uit dat ze in de toekomst een eigen productie opzet. “Misschien ergens buiten Rijswijk, want ik wil niet concurreren met RJT. Maar ik heb zeker de ambitie om verder te gaan als regisseur.”
Een verhaal met gelaagdheid
De voorstelling zelf draaide niet om het sprookje, maar om de onderliggende thema’s. “Eindelijk Alice is geen klassiek sprookje,” stelt Nypels. “Het is een zoektocht. Naar richting, naar ruimte, naar jezelf. In een wereld die liever antwoorden dan vragen heeft. We zijn verdwaald. En misschien is dat precies de bedoeling.”
Met een enthousiast publiek, een lovende examencommissie en een indrukwekkend eindresultaat mag Petra Nypels zich nu officieel theaterregisseur noemen en kijkt ze terug op een geslaagd project dat zowel persoonlijk als professioneel beklijft.