Partij voor de Dieren: Meer dan duizend ganzen verstikt in Pijnacker

Partij voor de Dieren: Meer dan duizend ganzen verstikt in Pijnacker

Er is gebleken dat er in Pijnacker-Nootdorp in 2021, na een vangactie, 1.272 ganzen zijn vergast met koolstofdioxide. Bij deze zeer dieronvriendelijke methode sterven de ganzen een nare dood door verstikking. Dit werd duidelijk na antwoorden van het college van B&W op schriftelijke vragen van de Partij voor de Dieren.

Ontstemd
De Partij voor de Dieren is zeer ontstemd over deze vang- en doodactie. De actie was een initiatief van de Provincie Zuid-Holland, waar het college van B&W namens de Gemeente Pijnacker-Nootdorp mee heeft ingestemd. Als hoofdreden wordt opgegeven dat de ganzen ernstige schade veroorzaken aan grasland en andere landbouwgewassen, oftewel economische schade.

Dierenwelzijnsnota
In de Dierenwelzijnsnota staat dat dat dierbestrijding alleen plaats vindt wanneer er sprake is van gevaar voor de volksgezondheid en niet bij economische schade. Ganzen worden in deze context zelfs expliciet genoemd als voorbeeld van dieren die niet bestreden zullen worden.

De Partij voor de Dieren vindt het mede daarom onbegrijpelijk dat er ingestemd is met deze vang- en doodactie. De oorzaak voor de relatief grote hoeveelheid wilde ganzen in onze gemeente is te vinden in een verstoorde ecologie. De aanwezige graslanden in onze gemeente zijn aantrekkelijk voor de ganzen, want bieden veel voedsel.

Onnodig dierenleed
Deze landschapsinrichting zorgt ervoor dat ze hier graag wonen en zich voortplanten. Zolang die inrichting niet verandert, zullen er altijd grote groepen nieuwe ganzen zich blijven vestigen in onze gemeente. Een vang- en doodactie lost het onderliggende probleem niet op en zorgt alleen maar voor onnodig dierenleed.

Eenmalige actie
Wethouder Peter Hennevanger laat in een reactie aan Pijnacker-Nootdorp TV weten ook geen voorstander te zijn van het rücksichtslos doden van ganzen. “Als college hebben we gezegd dat op het gebied van de gemeentelijke gronden eenmalig deze actie, gecoördineerd vanuit de provincie, mocht plaatsvinden. Dit zal geen voorloper zijn op een nieuw beleid rondom overlast van ganzen. In het voorjaar krijgt de gemeenteraad de gelegenheid een eigen beleid te formuleren, en vanaf daar gaan we dan verder”, aldus Hennevanger.

Ecologisch herstel
Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Pijnacker-Nootdorp, Carla van Viegen: ‘De Partij voor de Dieren zal ook de komende jaren blijven strijden voor dierenwelzijn in Pijnacker-Nootdorp, waaronder een betere behandeling van de wilde ganzen in onze gemeente. De oplossing moet gezocht worden in een ecologisch herstel en evenwicht van het landschap, niet in het zinloos verstikken van ganzen.’