Buitengewone theetuin voor mensen met geheugenproblemen

Buitengewone theetuin voor mensen met geheugenproblemen

Een speciale plek waar mensen met geheugenproblemen terecht kunnen is de onlangs geopende Buitengewone Theetuin, een initiatief van Zorgboerderij BuitenGewoon in Delfgauw. Het streven is om de ‘buitenwereld’ samen te brengen met deze zorgboerderij. Bewoners en bezoekers van de zorginstelling die uit drie aangekochte boerderijen bestaat, werken mee in dit gloednieuwe horecagedeelte.

Kloof tussen generaties
Mede door veranderingen in de wereld der communicatiemogelijkheden is er een kloof tussen generaties ontstaan. Waar jongeren in een oogwenk een app installeren, muziek downloaden of contacten leggen met de andere kant van de wereld, is internet vergelijken voor veel senioren al een hele opgave. Laat wanneer sprake is van geheugenproblemen en men bankzaken op een veilige manier via internet wil regelen. Zorgboerderij BuitenGewoon signaleert die vereenzaming en vervreemding voor bijvoorbeeld mensen met Alzheimer en biedt met de Buitengewone Theetuin de nodige afleiding. Tevens kunnen geïnteresseerden op een gezellige manier kennismaken met de instelling. Hier wordt de wereld teruggebracht tot behapbare proporties: taarten bakken, thee inschenken en een praatje maken.

Erbij horen
Niet alleen de kloof tussen generaties, ook de kloof tussen mensen met geheugenproblemen en anderen wordt wijder als die laatste groep niet de aandacht krijgt die ze verdient. Het ‘erbij horen’ is belangrijk: op een actieve manier en zo lang mogelijk deelnemen aan de samenleving. Laten zien wat nog wél mogelijk is, ondanks Alzheimer of gerelateerde aandoeningen. In de theetuin zijn daar tal van mogelijkheden voor. Voor mensen met een verstandelijke beperking zijn er in het hele land al dit soort initiatieven ontplooid, maar voor mensen met geheugenproblemen zijn deze nog schaars. De gemeente Pijnacker-Nootdorp, in 2021 bekroond als dementievriendelijk, reageerde positief op de Buitengewone theetuin en verstrekte de benodigde horecavergunning.

Achtergrond BuitenGewoon
De drie zorgboerderijen onder de paraplu BuitenGewoon werden in het leven geroepen door Arjo en Marinel Buijs. Jarenlang waren zij werkzaam in de zorgsector, totdat ze in 2005 besloten om vraag en aanbod op een wat kleinschaligere manier bij elkaar te brengen. De belangstelling bleek groot en in 2009 werd een tweede boerderij aangekocht. De derde volgde al snel, en nu dus het horecagedeelte waar onder anderen mensen met dementie op een constructieve en gezellige manier hun dagen doorbrengen. En bovendien eens andere mensen ontmoeten dan alleen elkaar, het zorgpersoneel en het familiebezoek.

Meer informatie
De Buitengewone Theetuin bevindt zich op een mooie plek nabij Delfgauw, in een landelijke omgeving waar veel fietsers en andere passanten even pauzeren. Het geheel werd in mei feestelijk geopend. Er is koffie, thee en natuurlijk wat lekkers te bestellen. De uitspanning is open van mei tot en met oktober, op dinsdag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 16.30 uur.