Strengere regels voor kamerverhuur in Pijnacker-Nootdorp

Strengere regels voor kamerverhuur in Pijnacker-Nootdorp

Door: Arvid van Oosten

Inwoners van Pijnacker-Nootdorp die een gedeelte van hun huis willen verkameren, krijgen met andere regels hiervoor te maken. Dit is door de gemeenteraad strenger geregeld dan het college van B&W van plan was. In het collegevoorstel was uitgegaan van maximaal zes bewoners per geschikt huis, maar nu mogen er aan slechts vier personen kamers worden verhuurd. Bedrijfswoningen bij glastuinbouwbedrijf mogen nog wel aan zes kamerbewoners worden verhuurd.

Voorwaarden en amendement 
Iemand die zijn huis wilt verkameren moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo mogen er geen volledige appartementen verhuurd worden en moeten de prijs boven de NHG-grens zitten. Het amendement waarmee de regels hiervoor veranderd worden werd afgelopen week met een ruime meerderheid aangenomen. Dit amendement was ingediend door Trots, het CDA, de D66 en de VVD. Erin werd ook geregeld dat de kamers van de woningen minstens zes maanden verhuurd moeten worden per persoon, omdat omwonenden anders worden geconfronteerd met telkens wisselende bewoners.

Helpt bij woningnood
Stemmen om het verkameren te verbieden waren ook opgegaan tijdens de raadsvergadering, maar voor een totaal verbod bleek geen meerderheid te zijn. Meerdere fracties zien dat er behoefte is aan het verkameren van woningen, omdat het kan bijdragen aan een oplossing voor de woningnood, een probleem in heel Nederland en dus ook Pijnacker-Nootdorp.

1 per 50 meter
Het is bijvoorbeeld een interessante mogelijkheid voor studenten en jongeren die uit huis gaan, maar niet genoeg geld hebben om een appartement te huren. Toch blijft de voorwaarde dat er geen vergunning, die essentieel is voor het verkameren van een woning, wordt afgegeven wanneer er binnen 50 meter al een ander huis is verkamerd. Anders wordt het te druk.