Dertien gemeenten sturen gezamenlijke brandbrief naar energieleverancier Eneco

Dertien gemeenten sturen gezamenlijke brandbrief naar energieleverancier Eneco

Dertien gemeenten, waaronder Pijnacker-Nootdorp, hebben vandaag een gezamenlijke brandbrief naar energieleverancier Eneco gestuurd. In de brief uiten de gemeenten hun zorgen over de zeer forse tarieven die in 2023 worden gerekend voor stadswarmte. In een brief aan het bestuur van Eneco geven de gemeenten aan dat zij zien dat er zeer hoge tarieven zijn voor stadswarmte. Het bedrijf wordt opgeroepen uitleg te geven over hoe die tarieven tot stand zijn gekomen.

Zorgen om betaalbaarheid
De gemeenten zeggen zich zorgen te maken om de betaalbaarheid voor de inwoners, doordat Eneco het maximale tarief hanteert. “Ondanks het prijsplafond van rijkswege leidt het gebruiken van stadswarmte met dit maximale tarief tot flink hogere maandlasten. Dat is spijtig omdat wij in onze gemeenten stadswarmte zouden willen zien als onderdeel van een aantrekkelijke, duurzame en toekomstbestendige energievoorziening”, valt te lezen.

De gemeenten zijn bang dat het draagvlak voor stadswarmte door deze tarieven sterk zal afnemen, juist nu we allemaal in een energietransitie zitten. Het energiebedrijf wordt gevraagd nadere uitleg te geven en om de tariefstelling voor 2023 te heroverwegen.

Dertien gemeenten in Zuid-Holland
Samen met de andere gemeenten is het bestuur van Pijnacker-Nootdorp van mening dat dit een spijtige ontwikkeling is, omdat stadswarmte een aantrekkelijke, duurzame en toekomstbestendige energievoorziening is. Namens het college van Pijnacker-Nootdorp heeft wethouder Frank van Kuppeveld de brief ondertekend. Naast gemeente Pijnacker-Nootdorp is de brief ook ondertekend door de gemeenten Amersfoort, Amstelveen, Capelle aan den IJssel, Delft, Den Haag, Diemen, Houten, Lansingerland, Nieuwegein, Rotterdam, Utrecht en Zoetermeer.