Veel bezoekers uit de buurt tijdens Buitenspeeldag de Strijp

Veel bezoekers uit de buurt tijdens Buitenspeeldag de Strijp

Door: Sebastiaan Barel –

Op woensdagmiddag 14 juni verzamelden veel kinderen uit De Strijp zich voor een onvergetelijke Buitenspeeldag, georganiseerd door Bewonersorganisatie De Strijp in samenwerking met Jantje Beton. Drie grote luchtkussens en een scala aan Oud-Hollandse spelen zorgden voor een levendige en vrolijke sfeer op deze zonovergoten dag. Jacob Schot, vertegenwoordiger van de bewonersorganisatie, vertelt enthousiast: “Dit is alweer de achtste keer dat we dit evenement organiseren.”

Flyeren in de buurt
Het evenement begon bescheiden in het park, maar door de groeiende belangstelling vond het de afgelopen jaren plaats op het terrein van Korfbalvereniging Refleks. Aangezien onze wijk geen basisschool heeft, hebben we geflyerd bij scholen in naburige wijken en bij verschillende buitenschoolse opvanglocaties”, legt Schot uit.

Betrokken bewoners
Ruim voor de start van het evenement, om 13.00 uur, stonden er al veel enthousiaste kinderen te wachten tot de poorten opengingen. Vrijwilligers van de bewonersorganisatie hadden al urenlang hard gewerkt om alles klaar te zetten. “Gelukkig zijn de bewoners erg betrokken bij onze wijk”, benadrukt Schot met waardering.

Oud-Hollandse spelletjes
Buurtbewoonster Wemke van der Weij bekend van haar rol als gemeenteraadslid van D66 in de Rijswijkse raad, had haar handen vol aan de Oud-Hollandse spelen. “Van stokvangen en balgooien tot 4 op een rij en kegelen, de kinderen hebben een kaartje waarop ze alle spellen kunnen afvinken. Als ze alle spellen hebben gespeeld, mogen ze een ijsje halen. Met de hoge temperaturen van vandaag gaat dat er wel in!” Ook Larissa Bentvekzen, wethouder van onder andere ‘Jeugd’, bracht een bezoek en sprak met veel ouders. Ze zag hoe de kinderen gezellig samen speelden in de buitenlucht.

Belang van spelen
Jantje Beton organiseert al meer dan tien jaar de Buitenspeeldag op landelijk niveau, met dit jaar maar liefst 714 locaties. Recente onderzoeken van Jantje Beton tonen aan dat kinderen steeds minder buiten spelen, waarvan één op de zes kinderen zelfs nooit buiten speelt. Tijdgebrek, gebrek aan veilige speelplekken en het feit dat kinderen voornamelijk binnen achter schermen zitten, worden als belangrijke redenen genoemd. Er zijn maar liefst 300.000 kinderen in ons land die nooit buiten spelen. Terwijl kinderen het buitenspelen enorm waarderen. Een ruime meerderheid van de kinderen (65%) geeft aan vaker buiten te willen spelen, vooral in stedelijke gebieden.

De Buitenspeeldag in De Strijp was een prachtige gelegenheid om kinderen aan te moedigen om actief buiten te spelen en te genieten van de vreugde die dit met zich meebrengt.