Cortez Boxing zoekt investeerder of nieuwe ruimte nu uitzetting dreigt

Cortez Boxing zoekt investeerder of nieuwe ruimte nu uitzetting dreigt

Een uitzetting dreigt voor Cortez Boxing in de Rijswijkse Plaspoelpolder. Hoewel de boksschoolhouders een tienjarig huurcontact hebben, moeten ze na twee jaar gedwongen vertrekken. Ze zijn nu dringend op zoek naar hulp.

Van de Haagse Binckhorst naar Rijswijk
Het verhaal van de boksschool begint in de Haagse Binckhorst. Daar weet Giovanni via een vriend aan een ruimte te komen: “Dat was tijdelijk. Dat wist ik.” Die ruimte is inmiddels al tegen de vlakte gegaan vanwege de herontwikkeling van de Binckhorst.

Daarna gingen hij en zakenpartner Laura op zoek naar een permanente ruimte en vonden die in Rijswijk aan de Limpergstraat. Een grote ruime loods direct naast een leegstaand bedrijfspand. Vlak voor de pandemie konden Giovanni en Laura hun intrek nemen en werd de oude loods grondig onder handen genomen. “Hier heb ik echt alles eraan gedaan, want hier was ik van plan om ten alle tijden te blijven”, legt Giovanni uit. “Hij [red.: de toenmalige eigenaar] zou het gebouw ontwikkelen en ik zou hier de sportschool houden.” Er werd een huurcontract voor tien jaar ondertekend.

Aggregaat
Al gauw kwamen de eerste problemen: de stroom viel enkele maanden later uit, omdat de eigenaar de rekeningen niet betaalde. Later werd ook het water afgesloten. Door een aggregaat te regelen, de elektra om te leggen en zelf water te regelen, kunnen Giovanni en Laura ervoor zorgen dat de boksschool gewoon open kan blijven voor de leden. “Twee winters hebben we in de kou gezeten. IJskoud was het. Verschrikkelijk.”

Faillissement
Later blijkt waarom de rekeningen niet meer betaald werden, als bouwbedrijf Tetteroo failliet wordt verklaard. Door het faillissement van het bouwbedrijf werd het pand aan de Limpergstraat ook afgenomen. Het bedrijfspand en de loods werden in oktober 2022 in de veiling gezet en is door de financierder van de eerdere eigenaar opnieuw opgekocht.

“Binnen drie maanden moet jij eruit”
“De volgende dag toen dit op de veiling stond, kwam hij langs”, vertelt Giovanni. “Ik was bezig. Hij keek een beetje rond, geeft een schouderklopje en zegt: ‘Binnen drie maanden moet jij eruit.’ We wisten niet eens dat hij de nieuwe eigenaar was. En dat hij hiervoor de financierder was, wisten we ook niet.”

Volgens Giovanni en Laura heeft de eigenaar hierna nooit met ze in gesprek willen gaan. Alles werd direct doorverwezen naar de advocaat van de nieuwe eigenaar. Gesprekken over een voortzetting of herziening van het bestaande huurcontract werden afgewezen, zo vertellen de boksschoolhouders.

Met het huurcontract in de hand denken Giovanni en Laura sterk te staan bij het kort geding dat wordt aangespannen, maar ze komen van een koude kermis thuis. Vanwege het faillissement is het wettelijk toegestaan om een bestaand huurcontract te beëindigen, vallend onder het zogeheten huurbeding. De financiële belangen van de eigenaar wegen zwaarder dan die van de huurder, zo oordeelt de rechter.

Betrokken leden
Inmiddels staat het pand alweer in de verkoop en moet de boksschool in ongeveer een maand tijd vertrekken. Inmiddels is vanuit de leden al een crowdfund-actie opgezet. De leden zijn ook ontzettend betrokken. “We hebben driehonderd leden, waarvan een aantal met een rugzak of problemen. Het is een warm nest. Je leert wel boksen, maar het is ook een sociale community”, legt Giovanni uit. “Iedereen is hier welkom.”

“We hebben hier veel kinderen”, vult Laura aan. “Ook als er geen les is, bellen ze op: ‘hallo meester? Bent u daar? Mogen we langskomen?’ Je houdt ze van de straat.” Daarnaast is de boksschool ook in de gemeente betrokken en zijn ze verbonden aan projecten als ‘Follow Your Dreams’ en worden er via onder andere scholen lessen aangeboden.

Hoop op toekomst
Vooralsnog kijken zowel Giovanni en Laura met een hoopvolle blik naar de toekomst. “Als die man gewoon puur een financierder of koper zoekt, dan zijn we heel snel klaar. Dan kunnen we proberen om een nieuwe koper te vinden. Iemand die interesse heeft, maar ook belang heeft om dit te laten staan. Iemand die ziet dat de boksschool belangrijk is voor de maatschapij, voor Rijswijk.”

Laura vult aan: “We moeten ook wel een plan B hebben en we zijn daar ook mee bezig.” Daarom zijn ze ook gebaat als er iemand in (of op de rand van) Rijswijk een permanente ruimte beschikbaar heeft. Alle hulp is welkom, vertellen de twee.

Helpen
Mensen die de boksschool willen helpen, kunnen dit doen bij de doneeractie via deze link. Als er investeerders zijn of mensen een andere permanente ruimte beschikbaar hebben voor de boksschool, kunnen zij contact opnemen met de boksschool via info@cortezboxing.nl.


Onze redactie heeft geprobeerd in contact te komen met de nieuwe eigenaar van het pand in het kader van wederhoor. We konden niet rechtstreeks in contact komen met de eigenaar, maar wel met diens advocaat. Hij vertelt dat de eigenaar op vakantie is en hem niet wenst te storen. “Ik voel me ook niet vrij om zonder overleg met mijn klant er iets over te zeggen”, vult de advocaat aan.