[UPDATE] Van Rijnweg in RijswijkBuiten wordt veilige schoolroute

[UPDATE] Van Rijnweg in RijswijkBuiten wordt veilige schoolroute

De gemeente Rijswijk besluit binnenkort om het viaduct tussen Van der Kooijweg en Van Rijnweg alleen toegankelijk te maken voor fietsers en ander langzaam verkeer, waardoor de Van Rijnweg exclusief voor gemotoriseerd bestemmingsverkeer wordt.

Auto’s te gast
Dit besluit, waarbij auto’s te gast zijn in deze fietsstraat, komt als reactie op gevaarlijke situaties die veroorzaakt worden door te veel auto’s die de maximumsnelheid van 30 km/uur op Van Rijnweg overschrijden. Bovendien is de Van Rijnweg een cruciale schoolroute en onderdeel van het fietsnetwerk. Bewoners ondervinden geluidsoverlast en onveilig gedrag van sommige automobilisten, wat haaks staat op eerdere plannen voor langzaam verkeer.

Eerder uitvoeren vanwege veiligheid
De oorspronkelijk geplande verkeersaanpassingen zouden gelijktijdig met de A4-verbreding plaatsvinden. Echter, vanwege de verkeersonveilige situatie stelt het college voor om nu actie te ondernemen. Het viaduct wordt exclusief toegankelijk voor fietsers en langzaam verkeer, terwijl de Van Rijnweg open blijft voor bestemmingsverkeer vanwege aanliggende woningen. Doorgaand verkeer wordt na de aanpassing van het viaduct omgeleid naar hoofdroutes, en uit onderzoek blijkt dat dit voornamelijk niet-lokale verkeersstromen betreft. Deze maatregel is bedoeld om overlast te verminderen en de veiligheid te vergroten, met tijdelijke afsluitingen bij het viaduct vanwege de urgentie.

Overlast beperken tot minimum
Uit onderzoek blijkt dat 93% van het autoverkeer doorgaand verkeer betreft tussen niet omliggende Rijswijkse wijken, Delft en Den Haag. Het aandeel bestemmingsverkeer tussen Hoekpolder en Sion is 7%. De overlast van het doorgaande verkeer moet voor inwoners en kwetsbare gebruikers van de Van Rijnweg tot een minimum worden beperkt. Sportpark Hoekpolder of de Weidedreef blijven goed bereikbaar voor de bewoners. In het belang van het voorkomen van ongelukken en het verminderen van overlast voor inwoners vindt de gemeente dit een acceptabel gevolg. De afsluiting van het gemotoriseerd verkeer zal voorlopig plaatsvinden met het plaatsen van paaltjes en bebording ter hoogte van het viaduct.

[UPDATE] Politieke partij Beter voor Rijswijk reageert op nieuws
De fractie van Beter voor Rijswijk heeft dinsdagavond laten weten het in de basis niet direct eens te zijn met de plannen van de gemeente. “We hebben veel verontrustende reacties ontvangen van bewoners die tegen de afsluiting zijn,” zo vertelt Alice Prenger van de partij tegen Rijswijk.tv. Ze vervolgt: “Ook voetbalvereniging Semper Altius en de kinderopvang zijn er niet blij mee.”

Beter voor Rijswijk is hier nog niet zo zeker van gezien de vele verontruste reacties van bewoners die tegen de afsluiting zijn.” De fractie is benieuwd naar de mening van de Rijswijkers hierover en wil hierover met ze in gesprek.