Hoe gaat het met de gewonde ooievaars uit de Minister Aalberselaan

Hoe gaat het met de gewonde ooievaars uit de Minister Aalberselaan

Enkele dagen geleden werden gewonde ooievaars gevonden aan de Minister Aalberselaan in Rijswijk. Met behulp van buurtbewoners en de dierenambulance werden de beestjes gevangen en overgebracht naar Vogelasiel de Wulp in Den Haag.

Terugzetten is niet gelukt
De ooievaars waren gewond geraakt omdat ze een verkeerde landing hadden gemaakt, zo vertelt een medewerker van de Wulp aan onze redactie. “We willen de ooievaars het liefst op een voor hun bekende locatie terugzetten. We hebben dat gedaan, maar eentje vloog weg en kwam weer terug. De andere ging door de wijk lopen, dus toen hebben we ze weer mee terug genomen.”

Omdat de ooievaars specialistische hulp nodig hebben werden ze naar Ooievaarsopvang Herwijnen, in de buurt van Gorinchem, gebracht. Piet van Andel runt deze vrijwillige opvang al 43 jaar. Hij bevestigt dat de twee jonge ooievaren zijn binnengebracht. We vroegen natuurlijk hoe het met de beestjes gaat: “De ooievaars waren vanzelfsprekend uit hun doen. Ze ervaren stress door het overbrengen, maar ze zitten nu bij andere ooievaars in een nest”, aldus Piet.

Even tot rust komen
De ooievaars gaan nu verder uitwennen en uiteindelijk kunnen ze vanuit de ooievaarsopvang uitvliegen. “Maar eerst gaan ze ontstressen. Ze krijgen hier goed te eten en drinken en kunnen bij de andere ooievaars tot rust komen en van elkaar leren. Uiteindelijk zetten we de ooievaars in een stuk land waar ze kunnen uitwennen. We werpen ze dan nog wel eten toe en uiteindelijk gaan ze uitvliegen en hun eigen leven leiden.” De kans is groot dat de ooievaars niet meer terugkeren naar Rijswijk, maar het is niet uitgesloten dat ze deze kant op zullen vliegen. De kans is alleen klein omdat ze niet zelf naar de plek gevlogen zijn waar ze nu zitten.

Vogelopvang met passie
Nu we weten dat de ooievaars op een veilige plek zijn wilde we toch ook nog wel even weten wat Piet van Andel drijft om zich in te zetten voor de vogels. Over het antwoord hoeft hij niet lang na te denken: “Ooievaars heb ik altijd al leuk gevonden, van jongs af aan. Dat kan je zo eens hebben hè. Het kwam op mijn pad, het heeft me gegrepen en het heeft me nooit meer losgelaten. Ik voel me elke dag vereerd dat ik dit mag doen.” Maar hoe wordt de opvang dan bekostigd? Piet: “We hebben de opvang op een stukje grond van mijn zoon. Daar hebben we ook kippen, ganzen, hangbuikzwijntjes en geiten. Op een apart stuk land huisvesten we de ooievaars en daar leren ze vervolgens van elkaar als we jonge ooievaars binnenkrijgen. Zo stomen we ze klaar voor hun eigen vrije leven.”

Dankbaar voor de samenwerking in het land
Piet benadrukt dat hij een fantastische samenwerking heeft met Vogelasiel de Wulp. “Het maakt mijn werk nog leuker en mooier als je kan samenwerken met andere dierenliefhebbers. Als ik dan woensdag de medewerkers van de Wulp hier ontvang die zo ontzettend aardig en lief zijn, dan bevestigt het dat we samen echt een waardevolle toevoeging zijn voor de ooievaars.

Ooievaars Minister Aalbersellaan in opvang - Rijswijk.tv Ooievaars Minister Aalbersellaan in opvang - Rijswijk.tv Ooievaars Minister Aalbersellaan in opvang - Rijswijk.tv Ooievaars Minister Aalbersellaan in opvang - Rijswijk.tv Ooievaars Minister Aalbersellaan in opvang - Rijswijk.tv Ooievaars Minister Aalbersellaan in opvang - Rijswijk.tv
<
>
Ooievaars Minister Aalbersellaan in opvang - Rijswijk.tv