Geen toestemming COA voor opvang 150 asielzoekers in Best Western

Geen toestemming COA voor opvang 150 asielzoekers in Best Western

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft bij de gemeente Rijswijk het verzoek gedaan voor 150 extra opvangplekken in het Best Western Hotel.

Tijdelijke opvang
Het COA heeft aan de gemeente gevraagd of zij, vooruitlopend op een mogelijke duurzame opvanglocatie, alvast een beroep mag doen op de gemeente Rijswijk door 150 asielzoekers tijdelijk op te vangen in het Best Western hotel aan het Generaal Eisenhowerplein in Rijswijk.

Besluit in samenspraak met de raad
Het verzoek van het COA heeft de gemeente Rijswijk in april ontvangen, maar omdat er een grondig onderzoek moest plaatsvinden is het pas donderdag in de raadsvergadering besloten. Het college heeft eerder besloten om beslissingen rondom verzoeken van het COA altijd eerst voor te leggen aan de gemeenteraad, ook al heeft ze zelfstandig de bevoegdheid om beslissingen te nemen.

Best Western ziet het wel zitten
Het Best Western heeft aangegeven per direct 25 kamers (50 opvangplekken) gereed te hebben. In de loop van oktober kunnen 40 kamers (80 opvangplekken) extra gereed worden gemaakt. Het hotel heeft daarmee niet de capaciteit om het verzoek volledig in te willigen.

Risico te groot voor de omgeving
Het college en de raad acht het risicovol om een dergelijke grote groep van 150 mensen toe te voegen aan de groepen die al in het hotel opgevangen worden. De veiligheid van de doelgroep zelf, maar ook voor de omgeving is hierin een belangrijke overweging.