Komt er opnieuw een AZC in Rijswijk? Vanavond valt het besluit

Komt er opnieuw een AZC in Rijswijk? Vanavond valt het besluit

Vanavond staat een veelbesproken thema op de agenda van de raadsvergadering. Komt er wel of geen asielzoekerscentrum in Rijswijk. En komt deze er voor vijf jaar of kiest de raad toch voor twee jaar? De meningen zijn erg verdeeld. Vanavond zal in het debat definitief duidelijk worden wat de standpunten per partij zijn.

Spreidingswet
Sinds februari van dit jaar is de Spreidingswet van kracht. Dat betekent dat Rijswijk 306 opvangplekken voor asielzoekers beschikbaar moet stellen, waarvan 26 plekken voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen.

350 asielzoekers in Rijswijk
Eerder dit jaar heeft de gemeenteraad afgesproken dat er een plan zou worden uitgewerkt om maximaal 350 asielzoekers op te vangen op de voormalige AZC locatie aan de Lange Kleiweg, ook wel bekend als de locatie Hof van Elsenburg. Het COA draagt zorg voor alle kosten die de bouw van de tijdelijke wooneenheden.

Geen minderjarige vreemdelingen
De gemeente heeft over de minderjarige vreemdelingen gezegd dat ze hier niet mee akkoord gaan. De 26 vreemdelingen zullen worden opgevangen in Leidschendam-Voorburg.

Uitgaan van het positieve
In het raadsvoorstel dat aan de gemeenteraad is voorgelegd ter goedkeuring wordt de situatie rooskleurig neergezet. Zo komt er voor de asielzoekers een aparte basisschool. Rijswijk kent echter een tekort aan plekken in het basisonderwijs. Daarom moet er een speciale basisschool opgetuigd worden waar de kinderen van het AZC les krijgen. Het voornemen van de gemeente is om een aparte basisschool te starten. Een bestaande onderwijsstichting uit de buurt zal hiervoor worden benaderd.

Huisarts
Het COA heeft daarnaast aangegeven dat er geen druk op de zorg komt en dat zij de medische zorg van de asielzoekers voor haar rekening neemt. Het COA belooft dat er eerstelijns medische zorg en spreekuren op locatie komen. Het is echter wel de vraag of het COA dit ook daadwerkelijk voor elkaar kan krijgen voor alle gemeenten met de grote instroom van alle asielzoekers in Nederland.

Veiligheid in het gedrang?
En dan komt de vraag of de veiligheid niet in het gedrang komt, want er zijn in het verleden rondom het AZC aan de Lange Kleiweg de nodige incidenten geweest. Een woordvoerder van de gemeente laat ons desgevraagd weten dat er na een eerste verkenning door de politie aangegeven is dat de eventuele veiligheidsrisico’s beheersbaar zijn.

Gemeente vertrouwt COA en hun toezeggingen
Wij hebben de gemeente ook gevraagd wat ze gaan doen als het COA de afspraken eventueel niet nakomt of niet kan nakomen? Wat kunnen dan de consequenties zijn? De gemeente vertrouwt echter volledig op het COA: “Wij gaan als gemeente ervan uit dat de COA de afspraken nakomt. Als de raad instemt met het voorstel, gaan wij met het COA en andere partners afspraken maken over randvoorwaarden als onderwijs en veiligheid”, aldus de woordvoerder. Maar wat als het dan wel mis gaat? Daar is op dit moment nog geen antwoord op te geven.