Verdachten aangehouden voor explosie Herenstraat

Verdachten aangehouden voor explosie Herenstraat

De politie heeft op donderdag 10 en vrijdag 11 oktober twee mannen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij meerdere incidenten, waaronder een brandstichting in Rijswijk en een explosie in Den Haag. Deze gebeurtenissen vonden plaats op maandag 7 en dinsdag 8 oktober. Beide mannen zijn vastgezet en worden verhoord door de politie.

Brandstichting in Rijswijk
In de vroege ochtend van maandag 7 oktober werd in de Herenstraat in Rijswijk een brandend voorwerp tegen een bedrijfspand aangetroffen. Dit voorwerp veroorzaakte lichte schade aan het pand. Ondanks de beperkte schade, had de situatie ernstig kunnen escaleren en was de veiligheid van omwonenden en ondernemers in gevaar.

De brandstichting in Rijswijk wordt gezien als een van de drie incidenten die aan deze twee verdachten worden toegeschreven. De snelle ontdekking van het brandende object door omstanders en de snelle interventie van de hulpdiensten hebben erger voorkomen.

Explosie en brand in Den Haag
Naast de brandstichting in Rijswijk, vond in de vroege ochtend van maandag 7 oktober ook een brandstichting plaats bij een woning aan de Chicagostraat in Den Haag. Een nacht later, op dinsdag 8 oktober, vond er op dezelfde locatie een explosie plaats, wat voor grote schrik zorgde in de buurt.

Verdachten gearresteerd na onderzoek
Na een uitgebreid politieonderzoek werden twee mannen als verdachten geïdentificeerd. De eerste verdachte, een 42-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, werd op donderdag 10 oktober aangehouden. De tweede verdachte, een 23-jarige inwoner van Den Haag, werd een dag later gearresteerd. Beide mannen zijn in volledige beperkingen geplaatst, wat betekent dat zij alleen contact mogen hebben met hun advocaat.

Gevaar voor de openbare orde
De politie benadrukt dat het gebruik van explosieven en brandbare materialen in openbare ruimtes levensgevaarlijke situaties kan veroorzaken. Niet alleen ondernemers en omwonenden, maar ook hulpverleners lopen groot gevaar bij dergelijke incidenten. Het plaatsen van illegaal vuurwerk, jerrycans met brandbare vloeistoffen of andere gevaarlijke voorwerpen in drukke woon- en werkomgevingen is volstrekt onverantwoord en leidt tot ernstige risico’s.

De politie zet het onderzoek naar deze zaken voort en roept getuigen op om zich te melden als ze meer informatie hebben over de incidenten in Rijswijk en Den Haag.