Nieuwe afspraken tussen bibliotheken en de overheid

Nieuwe afspraken tussen bibliotheken en de overheid

Bibliotheken en de overheid hebben afspraken gemaakt om bibliotheken beter te maken. Dit staat in het nieuwe Bibliotheekconvenant 2024-2027. De afspraken zijn vandaag ondertekend door minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap tijdens een bezoek aan Rijswijk.

Vaardigheden ondersteunen
In deze afspraken zijn drie belangrijke dingen gezegd: zorgen dat iedereen kan lezen, helpen dat mensen goed met computers kunnen omgaan, en ervoor zorgen dat iedereen kan blijven leren. Een van de ideeën is om te kijken of alle kinderen automatisch lid kunnen worden van de bibliotheek. Nu is maar 7 van de 10 kinderen lid, terwijl het gratis is en er steeds meer leuke dingen voor kinderen in de bibliotheek zijn.

Leren en groeien
Minister Bruins zegt dat bibliotheken meer zijn dan plekken waar je boeken kunt lenen. “Het zijn plekken waar je kunt leren en groeien, of je nu jong of oud bent.” Erna Winters van de Koninklijke Bibliotheek (KB) zegt dat veel mensen moeite hebben met lezen of met computers. Bibliotheken zijn de beste plek om hen te helpen, zodat ze beter mee kunnen doen.

Evalueren hoe het gaat
De nieuwe afspraken zijn geldig tot september 2027. De mensen die hierbij betrokken zijn, komen elk jaar bij elkaar om te kijken hoe het gaat. Vanaf 2025 is er elk jaar €60 miljoen beschikbaar, zodat iedereen een goede bibliotheek heeft.