Pim bakt al 36 jaar oliebollen bij Bakkerij Bosman: “Die 50 jaar haal ik zeker!”

Pim bakt al 36 jaar oliebollen bij Bakkerij Bosman: “Die 50 jaar haal ik zeker!”

Het bekende groene oliebollenhuis staat weer voor de deur van Bakkerij Bosman in de Herenstraat. De geur van versgebakken oliebollen trekt al vroeg op deze zaterdagochtend de straat door, terwijl de eerste marktgangers nieuwsgierig even blijven staan. Achter de pan staat, zoals ieder jaar, Pim al 36 jaar lang de vaste oliebollenbakker van Bosman.

Wat ooit begon als een grapje, groeide uit tot een traditie. “Ik ben familie van Lourens Bosman, die vroeg of ik oliebollen kon bakken. Dat wilde ik wel proberen,” vertelt Pim met een glimlach. “En nu, 36 jaar later, sta ik hier nog steeds.” Zijn plek groeide in de loop der jaren mee: van een hoekje bij de achterdeur naar het houten oliebollenhuisje midden in de Herenstraat.

Een goed bewaard geheim
Het succes van de Bosman-oliebol schuilt volgens Pim in eenvoud én vakmanschap. “Het recept is al een halve eeuw hetzelfde,” zegt hij trots. “De juiste ingrediënten, de temperatuur van de olie en vooral de timing maken het verschil.” Hij lacht: “Ik ben nu 59, maar ik ga door tot de 50 jaar hoor!”

Bijna 75 jaar Bakkerij Bosman
Bakkerij Bosman is al bijna driekwart eeuw een begrip in Rijswijk en omstreken. Sinds 1947 wordt er aan de Herenstraat gebakken. “Natuurlijk is er veel veranderd,” zegt Pim, “maar de sfeer en het ambacht zijn gebleven.” Waar vroeger het brood nog per bakfiets werd bezorgd, staan nu de klanten voor de deur voor hun verse broden, taarten én natuurlijk oliebollen.

Ambacht en liefde voor het vak
De oliebollen van Bosman worden gemaakt van bloem, water, gist, rozijnen en stukjes appel met een geheim ingrediënt dat de smaak extra bijzonder maakt. “Na het rijzen van het beslag ‘ploppen’ we de bollen in de olie. Een oliebol met vulling ligt ongeveer zeven tot acht minuten in het vet. Maar we moeten wel doorwerken,” legt Pim uit. “Als het beslag te lang blijft staan, wordt de oliebol te vet. En dat mag natuurlijk niet gebeuren.” Het resultaat mag er zijn: goudbruine, luchtige oliebollen die al decennialang bij velen in Rijswijk horen bij de decembermaand.

Het oliebollenhuisje van Bakkerij Bosman is geopend op woensdag, donderdag en vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur, en op zaterdag van 08.00 tot 16.00 uur.