Gemeenteraad Pijnacker-Nootdorp positief over instelling kinderburgemeester

Gemeenteraad Pijnacker-Nootdorp positief over instelling kinderburgemeester

Tijdens de gemeenteraadsvergadering op 24 februari is besloten onderzoek te doen of er draagvlak is voor een kinderburgemeester in de gemeente. De Partij voor de Dieren heeft hiervoor een voorstel ingediend dat unaniem door de raad is aangenomen. Voor 1 juli geeft het college via een schriftelijk verslag met een terugkoppeling aan de raad. Daarin staan de bevindingen van het onderzoek en bij voldoende belangstelling wordt een voorstel voorgelegd voor het instellen van een kinderburgemeester.

Ambassadeur voor de kinderen
In Nederland zijn er al in 87 gemeenten een kinderburgemeester, die fungeert als ambassadeur voor de kinderen in hun gemeente. Een kinderburgemeester wordt gekozen uit kinderen in een gemeente en dat deze in haar/zijn rol als ambassadeur met de burgemeester mee kan naar bijzondere bijeenkomsten en bezoeken, zoals de intocht van Sinterklaas, koningsdag en de opening van een nieuwe school. Daarnaast voert de kinderburgemeester een eigen agenda uit, namens en samen met de kinderen uit de gemeente.

Pijnacker-Nootdorp TV sprak met de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Pijnacker-Nootdorp, Carla van Viegen.

Onbevangen blik
“Een kinderburgemeester slaat een brug tussen kinderen en de politiek en dat vind ik juist zo belangrijk. Kinderen hebben vaak een onbevangen blik op de samenleving. Het is belangrijk dat kinderen gehoord worden en dat er ook wat mee gedaan wordt. Er is ook een genootschap waar kinderburgemeesters zich bij aan kunnen sluiten zodat ze worden ondersteund bij het werk dat ze doen.”

Op de vraag of kinderen, al dan niet onbedoeld, voor het politieke karretje van hun ouders gespannen worden, meent van Viegen dat dit niet zo’n vaart zal lopen. “Uiteindelijk is er maar één kinderburgemeester en deze wordt ook goed begeleidt”, stelt de fractievoorzitter.

Toestemming
De toekomstige kinderburgemeester is tussen acht en twaalf jaar en zit in groep 7 of 8 van een basisschool of de 1e of 2e van de middelbare school in de gemeente. De jonge vertegenwoordiger dient ook toestemming te hebben van de ouders/verzorgers.

Ontmoetingscentrum
Van Viegen vervolgt: “In onze gemeente is tijdens een rondetafelgesprek gebleken dat kinderen graag een ontmoetingscentrum in onze gemeente willen. Ik hoop dat het straks ook uitgebreid kan worden naar een kinderraad die ons als gemeenteraad gaat adviseren. Maar dat is toekomstmuziek, laten we nu in een eerste stap kijken naar een kinderburgemeester.”