De Sambal van Koningsvogel. Je komt de potjes tegen in elke supermarkt, maar wist je ook dat deze sambal gemaakt wordt in Rijswijk? Wie overdag door de Plaspoelpolder wandelt ter hoogte van de Frijdastraat kan de zoete geur van de fabriek regelmatig ruiken. Het begon allemaal in de keuken van Rachel Flem-Sassoon aan de Larensestraat in Scheveningen. Na veel experimenteren in de keuken werd een producten gemaakt wat we vandaag de dag kennen als de sambals en kruidenmixen van Koningsvogel.
Vestiging in de Rijswijkse Frijdastraat
De fabriek heeft echter niet altijd in Rijswijk gezeten. Na de keuken in Scheveningen verhuisde de fabriek eerst naar het pand waar de Rotterdamsche Pindakaas Fabriek eerder gevestigd zat. In 2003 werd de nieuwbouw opgeleverd van de fabriek zoals deze nu ruim twintig jaar later nog steeds in gebruik is.
Een kijkje in de fabriek
Franco, directeur van Koningsvogel loopt trots door de fabriek als hij het proces van de sambals aan ons laat zien. We lopen voorbij grote ketels, waar vanochtend de verse sambals in zijn gemaakt. Een kakafonie van geuren gaat door de ruimte. We vervolgen onze tour naar de band waar alle potjes worden gevuld met de sambals.
Gezellige sfeer
Een team van productiemedewerkers geniet van een lekker muziekje op de achtergrond. Zij zorgen ervoor dat het proces vlekkeloos verloopt. Net als we de tour eindigen komt er een grote vrachtwagen aanrijden. “Net op tijd”, lacht Franco, “Dan kunnen de sambals vers naar de supermarkten gebracht worden!”
Rondleiding
Wij gingen deze week langs bij Koningsvogel en kregen een rondleiding in de fabriek.