Ademruimte voor Oudere Woningen: Subsidie Boost voor Ventilatie in Pijnacker-Nootdorp

Ademruimte voor Oudere Woningen: Subsidie Boost voor Ventilatie in Pijnacker-Nootdorp

Sinds een half jaar is het mogelijk om subsidie aan te vragen bij de gemeente voor het isoleren van oudere woningen. Meer dan 250 huiseigenaren hebben hiervan gebruikgemaakt door een aanvraag in te dienen. De subsidie kan oplopen tot €1.460 voor één isolatiemaatregel en tot €2.000 wanneer er meerdere maatregelen in één huis worden uitgevoerd.

Uitgebreide subsidieregeling
De subsidie kan nu ook worden gebruikt voor het installeren van energiezuinige ventilatiesystemen, op voorwaarde dat de woningeigenaar tegelijkertijd ook een isolatiemaatregel uitvoert. Ventilatie is het vernieuwen van de lucht in een woning door verse lucht binnen te laten en vervuilde lucht af te voeren. Dit is van cruciaal belang, vooral wanneer een woning extra wordt geïsoleerd.

Voorwaarden
De subsidie is beschikbaar voor oudere woningen die gebouwd zijn vóór 1992 en een laag energielabel hebben (D, E, F of G). Als de woning geen officieel energielabel heeft, is het niet nodig om er een aan te vragen. Bewoners moeten de subsidie van de gemeente aanvragen voordat ze met de werkzaamheden beginnen. Deze subsidie geldt ook voor bewoners die zelf isolatie- of ventilatiemaatregelen uitvoeren. Alle details en voorwaarden zijn te vinden op de website van de gemeente.

Welke maatregelen?
De maatregelen die in aanmerking komen voor de subsidie zijn vloerisolaties, dakisolatie vanaf de binnenkant en gevelisolatie vanaf de binnenkant of de buitenkant. Ook is het mogelijk om HR++ glas of triple glas te (laten) plaatsen, eventueel in combinatie met nieuwe kozijnen. Tot slot komt ook een energiezuinige ventilatie in combinatie met een isolatiemaatregel in aanmerking. Er zijn dus allerlei mogelijkheden.

Dubbele subsidie
Naast de subsidie van de gemeente kunnen bewoners ook gebruikmaken van de ISDE-subsidie van de Rijksoverheid voor isolatie en andere milieuvriendelijke maatregelen. Bewoners mogen beide subsidies combineren, dus stapelen is toegestaan. De ISDE-subsidie kan worden aangevraagd nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd. Echter is de ISDE-subsidie alleen beschikbaar als een installatiebedrijf de werkzaamheden uitvoert.