Ook in Pijnacker stijgen de hypotheekaanvragen, met overbieden tot gevolg

Ook in Pijnacker stijgen de hypotheekaanvragen, met overbieden tot gevolg

In heel Nederland is een significante stijging te merken in de hypotheekaanvragen. Zo ook in Pijnacker. Olaf Verschoor, vestigingsmanager van de Hypotheker Pijnacker, Nootdorp en Delft vertelt over de ontwikkelingen die hij heeft gezien bij de Hypotheker en welke gevolgen deze ontwikkelingen hebben. Zo is er sprake van overbieden, hoge prijzen en een te laag aanbod.

Stijgende aanvragen
Ook in Pijnacker is het merkbaar dat de hypotheekaanvragen omhooggaan. Steeds meer mensen willen een huis kopen maar het aanbod kan de vraag niet evenaren. “Wij hebben meer oriënterende gesprekken en vaak meerdere gesprekken voor hetzelfde huis.” aldus Verschoor. Dit kan ervoor zorgen dat kopers zich bedrukt voelen en gaan overbieden. Prijzen kunnen dan oplopen tot ver boven de vraagprijs.

Jonge kopers
Volgens een persbericht van de Hypotheker valt op dat bijna 50% van de totale hypotheekaanvragen landelijk worden gedaan door jonge huizenkopers tot 35 jaar. Olaf Verschoor meent deze cijfers voor Pijnacker niet te hebben, maar geeft aan dat dit een waarneembare trend is. “Wij zien vooral in de nieuwbouw veel jonge gezinnen die hun tweede woning kopen vanuit een appartement naar een eengezinswoning. De leeftijd ligt dan tussen de 30 en 40 jaar.” aldus Verschoor.

Starterslening in Pijnacker
Juist omdat de prijzen zo enorm stijgen kan afgevraagd worden hoe deze jonge kopers aan de bedragen komen. Helemaal omdat er veel wordt overgeboden. Verschoor legt uit dat voor starters in Pijnacker een starterslening beschikbaar is waarbij er 40.000,- bij de gemeente kan worden geleend. Hier hoeft dan tijdelijk geen rente voor betaald te worden. Volgens hem is dit een mooie stimulans voor starters om te kunnen kopen. Er wordt momenteel gepleit om de lening ook mogelijk te maken voor woningen tot €435.000 (NHG grens). Nu is de maximum koopsom €369.750.

Gigantisch hoge prijzen
Ook in Pijnacker is de woningcrisis een probleem. “In Pijnacker is er net zoals de rest van Nederland een tekort in het aanbod. Voor starters is het lastig een woning te vinden omdat het prijsniveau in Pijnacker hoog ligt.” zegt Verschoor. De gemiddelde WOZ-waarde is van 381.000 euro in 2022 naar 460.000 euro in 2023 gegaan. Deze is dus enorm gestegen. En naast dat de huizenprijzen enorm omhoog zijn gegaan wordt er dus ook veel overgeboden. Volgens Verschoor liggen de prijzen dan tussen de €450.000 en €500.000.

Wat brengt de toekomst?
De WOZ woningwaarde is sinds 2017 al enorm gestegen in Pijnacker. Gezien de vraag naar koopwoningen verwacht Olaf Verschoor dat deze stijging nog zal doorzetten. Ook denkt Verschoor niet dat er een significante verandering zal komen in de huizenmarkt de komende kwartalen, misschien wel jaren. “Het aanbod blijft beperkt en de vraag blijft hoog. Er zal dus nog veel sprake zijn van overbieden.” zegt Verschoor. Het is onduidelijk hoe lang het nog zal duren voor de woningmarkt herstelt is. Maar voorlopig blijft het nog bij laag aanbod, hoge vraag en nog hogere prijzen.