Minderheid voor voorstel om te bezuinigen op subsidies van grote culturele instellingen

Minderheid voor voorstel om te bezuinigen op subsidies van grote culturele instellingen

De politieke partijen Wij. Rijswijk, Rijswijks Belang en CDA Rijswijk dienden dinsdag een verzoek in tijdens het kaderdebat om te kijken naar de bijdragen van de gemeente Rijswijk aan de grote subsidieontvangers. te weten den Rijswijkse Schouwburg, de Bibliotheek, het Rijswijks Museum, Trias en Welzijn Rijswijk. De partijen ontvangen jaarlijks bij elkaar 6,5 miljoen euro aan gemeenschapsgeld. Het totale subsidiebudget is 13,3 miljoen.

Gemeente moet bezuinigen
Er wordt gesproken over het rampjaar 2026 waarin minder geld van het Rijk naar de gemeenten gaat. Hierdoor moet er bij gemeente bezuinigd worden om de begroting rond te krijgen. De partijen roepen daarom op om in kaart te brengen op welke manieren de subsidies omlaag gebracht worden. Ook verzoeken ze om te kijken naar de impact van de subsidieontvangers in de Rijswijkse samenleving.

Begroting onder een vergrootglas
De drie partijen vinden ook dat een mogelijkheid voor bezuinigingen ook kunnen zitten in het onder de loep nemen van de begrotingen van de organisaties. Ook zouden de grote subsidieontvangende partijen kunnen kijken naar samenwerkingen en andere financieringsbronnen, aldus de partijen.

Worden afspraken nagekomen?
Ger Kruger van Beter voor Rijswijk gaf aan dat hij er niet vies van is om de subsidieverordening goed na te kijken en tegen de lat te leggen. “Er zijn waarschijnlijk wel meerjarenafspraken gemaakt met diverse instellingen en daar kan je niet aan sleutelen. Ik heb wel wat kritiek over het mogelijk niet nakomen van afspraken maar dat is een andere orde. Ik zal daarom tegen het voorstel stemmen.”

Het voorstel kreeg geen meerderheid. Met 10 stemmen voor en 19 stemmen tegen kan het voorstel voor nu in de prullenbak.