Aandacht voor lezen en schrijven bij Glazen Radiohuis in Leidschendam

Aandacht voor lezen en schrijven bij Glazen Radiohuis in Leidschendam

In Leidschendam-Voorburg heeft ongeveer 7 procent van de inwoners moeite met basisvaardigheden, zoals lezen, schrijven, rekenen en online je weg kunnen vinden. Hierdoor lopen zij tegen allerlei uitdagingen aan. Het Glazen Radiohuis vraagt hier aandacht voor, van maandag 23 tot en met donderdag 26 september op de Damlaan in Leidschendam. Wethouder Jeffrey Keus opent het Glazen Radiohuis op maandag 23 september.

Op veel plaatsen te beluisteren
In het Glazen Radiohuis maken verschillende dj’s uitzendingen over het thema. Naast wethouders van de betrokken gemeenten uit de regio, zijn verschillende organisaties en ambassadeurs voor taal in de uitzending te gast. De uitzendingen zijn te volgen via Feel Good TV in Leidschendam-Voorburg via kanaal 43 van Ziggo, www.glazenradiohuis.nl, www.lvtv.nl en via de ether op DAB+ kanaal 5C en 12D. Maar juist ook bij het Glazen Radiohuis zelf op de Damlaan 42 kunnen voorbijgangers zien en horen wat er binnen gebeurt.

Wethouder opent Glazen Radiohuis
Wethouder Jeffrey Keus opent het Glazen Radiohuis en vertelt waarom het belangrijk is dat we aandacht hebben voor laaggeletterdheid: “Wanneer je moeite hebt met lezen, rekenen of het gebruik van een computer, dan is dat lastig meekomen in de maatschappij. Want hoe betaal je dan facturen, lees je een brief of medicijnetiket of lees je je kind voor? Hierdoor ontstaan vaak weer andere problemen. Mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven hebben bijvoorbeeld vaker te maken met armoede en schulden, gezondheidsproblemen en het vinden en behouden van werk en woning. Diverse partners binnen de gemeente bieden oplossingen; de bibliotheek, het taalhuis en er zijn taalmaatjes om mensen te helpen. Het is ontzettend belangrijk dat we hier met elkaar aandacht voor hebben en elkaar helpen waar nodig.”

Taalhuis is dé plek
Inwoners van Leidschendam-Voorburg die willen leren lezen, schrijven, rekenen of omgaan met een computer, kunnen binnenlopen bij het Taalhuis in de bibliotheek in Leidschendam (Fluitpolderplein 5) of in de bibliotheek in Voorburg (Koningin Julianalaan 257). Hier kunnen zij advies krijgen over wat het beste bij hen past: samen lezen in het Taalhuis, of naar een school of cursus in de buurt. Kijk op www.bibliotheekaandevliet.nl/taalhuis voor meer informatie.

Regionale aanpak
Het glazen huis is een initiatief van Stichting Cineac Den Haag en Stichting Lezen en Schrijven in samenwerking met de gemeenten Lansingerland, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp, Voorschoten, Wassenaar en Zoetermeer.