Brood voeren aan eendjes. Is dat goed of niet?

Brood voeren aan eendjes. Is dat goed of niet?

Het is heel leuk om eendjes te voeren, en veel mensen herinneren zich vast nog wel dat ze dit als kind met opa of oma deden. Vaak gebruikten we hiervoor brood, maar dat is eigenlijk niet goed voor eenden. Brood is ongezond voor ze omdat het te veel zout bevat en te weinig goede voedingsstoffen. Als eenden brood eten, laten ze ander, gezonder eten staan, en dat is slecht voor hun gezondheid.

Slecht voor de natuur
Sommige mensen denken dat eenden in de winter extra eten nodig hebben, maar in Nederland zijn de winters meestal mild. Eenden kunnen dan gewoon gras en waterplanten vinden om te eten. Te veel brood in het water is ook slecht voor de natuur. Het zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën, zoals botulisme, zich sneller kunnen verspreiden. Eenden kunnen hierdoor verlamd raken en zelfs verdrinken.

Dode vissen en blauwalg
Brood is niet alleen slecht voor eenden, maar ook voor het water. Broodresten lossen op in het water en maken het water voedselrijker, wat kan zorgen voor problemen zoals blauwalg, kroos en dode vissen.

Kippenvoer
Wil je toch graag eenden voeren? Geef ze dan doperwten, maïs of graan zoals kippenvoer. Je kunt ook speciaal eendenvoer kopen. Geef niet te veel, en zorg dat het voer helemaal op is zodat er geen resten achterblijven.