Rijswijkse politiek wil ook strenge regels voor gevaarlijke fatbikes

Rijswijkse politiek wil ook strenge regels voor gevaarlijke fatbikes

Maandag kwam het bericht naar buiten dat het aantal ongelukken met fatbikes waardoor mensen in het ziekenhuis belanden in het tweede kwartaal fors is toegenomen. Landelijk staat er een verzoek op de agenda van de Tweede Kamer om een minimumleeftijd van veertien jaar en een helmplicht voor fatbikes in te voeren. Als het aan VeiligheidNL ligt moet de leeftijd zelfs omhoog naar zestien jaar. Ook lokaal is er aandacht voor deze problematiek.

Aantal letselgevallen verviervoudigd
De elektrische fatbikes kunnen eenvoudig worden opgevoerd tot een snelheid van ongeveer 45 km per uur. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties voor zowel de jeugdige bestuurders als de verkeersdeelnemers in de omgeving. Het aantal incidenten met letselgevallen onder jonge slachtoffers is daardoor in vijf jaar tijd verviervoudigd.

Extra controles door politie
Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 24 september stond initieel een verzoek (motie) op de agenda om ook in Rijswijk extra aandacht te hebben voor de controles van opgevoerde fatbikes door de politie en de handhavers. Het verzoek is uiteindelijk niet ingediend omdat er landelijk veel besproken wordt over nieuwe regels voor gebruik van de fatbikes. Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor het invoeren van de leeftijdsgrens. Ook in de Eerste Kamer is een meerderheid voor de maatregelen. Het is nu aan de minister om het verder op te pakken.

Meerdere partijen
Het voorstel dat klaarstond was een initiatief van de Rijswijkse VVD, mede ondertekend door Beter voor Rijswijk, GroenLinks, D66, CDA en ChristenUnie.