Locatie gevonden voor 250 asielzoekers. Politiek reageert verdeeld

Locatie gevonden voor 250 asielzoekers. Politiek reageert verdeeld

De gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft een locatie gevonden om asielopvang te combineren met flexwoningen. Het terrein tussen de Nootdorpseweg en de Rijskade in Pijnacker is geselecteerd na uitgebreid onderzoek. Hier kunnen voor een periode van 10 jaar 75 woonruimten worden gerealiseerd voor 250 asielzoekers. Daarnaast komen er 150 flexwoningen voor starters en spoedzoekers.

Locatiekeuze
De locatie is groot genoeg, goed bereikbaar en ligt nabij voorzieningen zoals winkels, zo laat de gemeente weten. De gemeenteraad had als voorwaarden gesteld dat het terrein niet in groengebieden mocht liggen of in gebieden waar binnen 10 jaar permanente woningbouw gepland staat. De provincie heeft ook haar medewerking toegezegd. Er komen twee toegangswegen naar het terrein: één voor autoverkeer en één voor voetgangers, fietsers en hulpdiensten.

De politiek reageert verdeeld op de plannen
De fractie van Gemeentebelangen reageerde als eerste op de plannen van de gemeente: “Wij zijn fel tegen de keuze van het College van B&W om asielopvang te realiseren op deze locatie.Wij zijn van mening dat je geen asielopvang voor 250 asielzoekers moet realiseren in de directe omgeving van een school, een zwembad, een sporthal, bij Stanislas, Avanti, TV Pijnacker,  hondenschool NU, de ruiterclub Pijnacker, de hockeyvereniging HCP, DSVP, Olivio en Folatre.

Luisteren naar de inwoners en in debat
Barend van der Kraats van D66 geeft in gesprek met onze redactie aan dat ze de locatie zorgvuldig gaan bekijken. “We hebben destijds aangegeven dat we als D66 vinden dat we een adequaat asielopvang moeten regelen. We gaan nu kijken of deze locatie de beste plek is.” Gert-Jan Klap wijk van de VVD: “We gaan hier in de gemeenteraad over praten. Vanuit de VVD hebben we tegen het voorstel gestemd dat aanleiding was voor de zoektocht naar deze locatie. We gaan in debat met andere partijen over de locatie en hoe het er uit moet zien. De inwoners van Pijnacker-Nootdorp moeten er ook wat aan hebben. Wij gaan vanuit de VVD ook luisteren naar wat de inwoners zelf van het voorstel vinden.”

Zorgen over de zorgen
Jan-Willem Maas van Progressief Pijnacker-Nootdorp wil er in november in de raad over praten. Hij vindt dat de locatie een logische keuze lijkt met alle kaders die zijn meegegeven. “Ik kan me voorstellen dat het wat onrust opwekt bij scholen en sportverenigingen in de omgeving. We gaan er echter vanuit dat het COA de veiligheid van het gebied op een goede manier organiseert. We maken ons niet direct zorgen over problemen die de opvang op deze locatie het kan opleveren maar we maken ons wel zorgen over de ‘zorgen’. Het is onze taak om zoveel mogelijk draagvlak te creëren onder de inwoners.”

Eerste het hele plan kennen
Bas Gelton van Eerlijk Alternatief: “Wij hebben vraagtekens of dit de beste plek is. We zijn tegelijkertijd benieuwd naar het hele plan, want de beste plek valt samen met het hele plan. Er moet zo min mogelijk overlast zijn, maar het roept op dit moment ook voor mij vraagtekens op als je op de hoek van scholen en sportverenigingen een asielzoekerscentrum gaat plaatsen. Ik ben dus benieuwd hoe het verder uitgewerkt wordt. We kunnen pas echt oordelen als we het hele plan kennen en weten hoe asielzoekers in de maatschappij worden opgenomen. Tot slot gaan we graag in gesprek met inwoners van onze gemeente om te kijken hoe zij zich voelen bij het plan.”

Nog geen antwoord op vragen
Janno Meijer van CDA: “Als ik de stukken zie dan heeft de gemeente zich goed aan de afspraken gehouden. Maximaal 300 opvangplekken en flexwoningen. We vinden het goed om iets te doen aan asielopvang, maar uiteindelijk moeten we het met elkaar wel hebben over de locatie. Er moet nog meer duidelijk worden. We kunnen nu bijvoorbeeld nog geen reactie geven op vragen van scholen en sportverenigingen. Het is fijn dat de provincie aansluit bij de wens voor flexwoningen,”

Informatiebijeenkomsten en betrokkenheid
In oktober en november worden verschillende informatiebijeenkomsten georganiseerd voor omwonenden, ondernemers en andere belanghebbenden. Zij kunnen vragen stellen, zorgen delen en suggesties doen. Daarnaast wordt er een klankbordgroep opgericht om de verdere ontwikkeling van de locatie te begeleiden. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de gemeentelijke website.

Besluitvorming
De gemeenteraad beslist in december of het project doorgaat. Als het plan wordt goedgekeurd, worden de asielopvang en flexwoningen waarschijnlijk in 2026 in gebruik genomen. Asielopvang is overigens niet nieuw in de gemeente; sinds 2022 verblijven 128 asielzoekers in de crisisnoodopvang in het Van der Valk hotel in Nootdorp.