Nieuwe pinautomaat in Oud Rijswijk verwijderd zonder bericht van vervanging

Nieuwe pinautomaat in Oud Rijswijk verwijderd zonder bericht van vervanging

Afgelopen week werd op de Kerklaan in Oud Rijswijk de pinautomaat weggehaald, tot schrik van bewoners. De oorzaak was een gebrek aan communicatie van Geldmaat. Navraag van Rijswijk.tv aan Geldmaat leert dat ze beperkt zijn in de mogelijkheden om lokaal te communiceren dat de automaat vervangen gaat worden.

Meningen bewoners
Op sociale media praatte mensen met elkaar over de verwijderde pinautomaat. Vooral voor senioren is het belangrijk dat zij een pinautomaat in de buurt hebben omdat zij vaak nog gebruik maken van contant geld. De reacties die zoal te lezen waren: “Erg jammer, hoop dat er snel een nieuwe komt” en “Het Ravesteijnplein is echt te ver lopen voor mij om geld te pinnen. Nu kan ik niet naar de zaterdagmarkt voor mijn boodschappen.”

Actie ondernomen
De politieke partij Rijswijks-Belang sprong bovenop het nieuws dat de Geldmaat verdween omdat onbekend was wat er aan de hand was. Woensdag werd er na enkele dagen een nieuwe pinautomaat geplaatst op de Kerklaan. Op Facebook reageren bewoners tevreden. “Heel goed dat hij weer terug is.”

End of life
De woordvoerder van Geldmaat geeft ook aan dat er op dit moment 2.400 automaten in het land zijn waarvan er veel worden vervangen. “Ook de automaat in Rijswijk was ‘end of life’ zoals we dat noemen. We hebben deze ooit van de banken overgenomen en veel zijn aan vervanging toe. Dit neemt doorgaans drie tot vijf werkdagen in beslag.”

Communiceren is lastig
Op de vraag of Geldmaat dit beter had moeten communiceren is het antwoord niet eenduidig. “Meestal is het heel duidelijk en zijn er automaten in de buurt. Heel veel mensen komen sporadisch bij een automaat. We communiceren het op onze site maar niet per locatie. Het lijkt ook niet mogelijk om op de houten plaat die op de lege plek geplaatst wordt een mededeling te plaatsen. “De aannemer die de Geldmaat weghaalt staat namelijk los van het proces van terugplaatsing en heeft geen idee wat er gaat gebeuren op die locatie. Vaak is er geen ophef. Op deze locatie wel. We hadden het in Rijswijk anders moeten doen. Betekent dat dat we het ook anders gaan doen, dat is de vraag. Het blijft een situatie die we per locatie moeten bekijken.”

Winkelcentrum blij met terugkomst
Dat de actie van Geldmaat om niet te communiceren niet zo handig was over de vervanging vindt ook centrummanager Eric Wilderbeek. “Laten we voorop stellen dat we jaren gestreden hebben om een Geldmaat in het centrum te krijgen en dat dat een goede zet is geweest zien we ook terug in de vele reacties op de sociale in de afgelopen dagen. Een bericht van Geldmaat over de actie had erg fijn geweest.”

Pinautomaat in gebruik
De pinautomaat is nog niet in gebruik op dit moment, maar in de komende dagen wordt de automaat geactiveerd en kunnen mensen er gebruik van maken. De inwoners van Rijswijk hopen op meer van deze automaten zodat bewoners makkelijker kunnen pinnen.