Rijswijk presenteert begroting 2025, maar bezuinigingen zijn nodig

Rijswijk presenteert begroting 2025, maar bezuinigingen zijn nodig

De gemeente Rijswijk heeft de begroting voor 2025 gepresenteerd en deze laat een positief saldo van meer dan een half miljoen euro zien. Dit betekent dat de inkomsten en uitgaven in balans zijn. Toch waarschuwt het college van burgemeester en wethouders dat de financiële situatie de komende jaren moeilijker kan worden. De gemeente krijgt minder geld van de rijksoverheid en moet meer uitgeven aan onderhoud en investeringen.

Dienstverlening behouden is belangrijk
Om de begroting voor 2025 in evenwicht te houden, neemt de gemeente verschillende maatregelen. De bezuinigingen richten zich vooral op zaken die minder invloed hebben op de dienstverlening aan de inwoners. Bijvoorbeeld, de uitgaven voor jeugdzorg worden beperkt, en de gemeente stopt met bepaalde economische taken. Ook wordt er slimmer omgegaan met het onderhoud van parken en straten om kosten te besparen. Wethouder Financiën Werner van Damme zegt: “Bezuinigingen zijn nooit leuk, maar noodzakelijk. We hebben op tijd maatregelen genomen om het tekort in 2026 te verminderen.”

Bijna zes tientjes omhoog
Daarnaast stijgen de lokale lasten in 2025. De onroerendezaakbelasting (OZB) gaat omhoog omdat deze de afgelopen jaren niet volledig is meegestegen met de inflatie. De afvalstoffenheffing stijgt ook door hogere kosten voor afvalverwerking. Voor een gemiddeld eenpersoonshuishouden betekent dit een stijging van €57.

Blijven investeren
Ondanks de bezuinigingen blijft Rijswijk investeren in de toekomst. De gemeente wil meer woningen bouwen, de verkeersveiligheid verbeteren en aandacht hebben voor jongeren en armoedebestrijding. In 2025 komt de gemeente met nieuwe voorstellen om de financiën op orde te houden.