Jan-Willem van Ittersum wint Christiaan Huygens Wetenschapsprijs 2024 in Voorburg

Jan-Willem van Ittersum wint Christiaan Huygens Wetenschapsprijs 2024 in Voorburg

Op woensdag 16 oktober 2024 heeft Jan-Willem van Ittersum de prestigieuze Christiaan Huygens Wetenschapsprijs 2024 ontvangen. Van Ittersum, een jonge en veelbelovende wiskundige, werd bekroond voor zijn proefschrift getiteld ‘Partitions and quasimodular forms; variations on the Bloch-Okounov theorem’. De prijs werd hem overhandigd door minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap tijdens een feestelijke ceremonie in de Oude Kerk in Voorburg.

Een beloning voor uitmuntend onderzoek
Jan-Willem van Ittersum wordt wereldwijd gezien als een expert op het gebied van wiskunde. Zijn bekroonde proefschrift gaat over geavanceerde wiskundige theorieën, waaronder de Bloch-Okounov-stelling, en draagt bij aan een beter begrip van partities en quasimodulaire vormen. Dit soort complexe onderwerpen zijn van groot belang in de wiskundige wereld, en Van Ittersum’s werk wordt internationaal erkend als een belangrijke bijdrage.

De Christiaan Huygens Wetenschapsprijs bestaat uit een geldbedrag van 10 duizend euro en een bronzen beeld van Christiaan Huygens, een van de grootste wetenschappers die Nederland ooit heeft voortgebracht.

Een feestelijke uitreiking in Voorburg
De uitreiking vond plaats in de Oude Kerk in Voorburg, een historische locatie die nauw verbonden is met de nalatenschap van Christiaan Huygens. De prijsuitreiking was een feestelijke gelegenheid waarbij naast Van Ittersum ook andere belangrijke gasten aanwezig waren. Minister Bruins prees de jonge wetenschapper om zijn grote inzet en passie voor de wiskunde, en noemde zijn werk een inspirerend voorbeeld voor de nieuwe generatie wetenschappers.

Met deze prijs krijgt Jan-Willem van Ittersum erkenning voor zijn indrukwekkende werk, en wordt hij aangemoedigd om zijn wetenschappelijke carrière verder voort te zetten