[VIDEO] Ouderen onder elkaar tijdens een ritje met de duofiets

Zeven jaar geleden zette André van Zomeren het duofiets-project op, geïnspireerd door een fietstocht met zijn buurman die leed aan ALS. Voor het eerst in maanden zag hij een glimlach op het gezicht van zijn buurman na de rit, wat hem motiveerde om het project op te starten. Sindsdien is het initiatief uitgegroeid tot een vaste waarde in Rijswijk.

Ouderen genieten van fietstocht
Met zes duofietsen en meer dan 70 vrijwilligers biedt het project ouderen en mensen met een beperking wekelijks de kans om weer te genieten van een fietstocht. “We begonnen met één fiets en een klein team, nu rijden we wekelijks zo’n 40 mensen rond”, vertelt André. De routes gaan langs de Vliet, het Zuiderpark of het Delftse Hout, en de deelnemers genieten niet alleen van de natuur, maar ook van het sociale contact. “Het geeft mensen iets om naar uit te kijken en zorgt ervoor dat ze zich weer betrokken voelen bij de samenleving.”

Meer mensen bereiken
De vrijwilligers zijn de ruggengraat van het project. Plony, die vanaf het begin meedoet, zegt: “Het is prachtig om te zien hoe de ouderen genieten, en ik geniet zelf ook van het fietsen.” Voor André is het belangrijk om het project verder te ontwikkelen: “We willen meer mensen bereiken die onze hulp nodig hebben en ons reserveringssysteem verbeteren.”

Sponsoren gezocht
Met het oog op de toekomst zoekt het project naar sponsors voor een extra duofiets. “We willen doorgroeien en nog meer mensen een glimlach bezorgen,” aldus André.