Kwaliteit zwemwater Zuid-Holland laat te wensen over

Kwaliteit zwemwater Zuid-Holland laat te wensen over

De zomer staat voor de deur. Vakantie, lekker naar buiten gaan. Een wandeling maken. Of, als het warm genoeg is, heerlijk afkoelen door buiten te zwemmen. Helaas wordt het in Zuid-Holland steeds moeilijker een duikje te nemen. De waterkwaliteit gaat namelijk al jaren achteruit.

Negatief zwemadvies
Omgevingsdienst Midden-Holland geeft wéér een (permanent) negatief zwemadvies voor bepaalde zwemwaterlocaties. De wateren van Zuid-Holland bevatten namelijk te veel giftige stoffen. Dat komt vooral door de bestrijdingsmiddelen die de glastuinbouw gebruikt.

Donkerrood op de kaart
Een groot deel van Zuid-Holland kleurt donkerrood op de kaart door de giftigheid van het water. Dat blijkt uit een onlangs verschenen rapport van Stowa, het Kenniscentrum van de Nederlandse waterschappen en provincies. Verschillende partijen van de provincie vragen het bestuur om actie te ondernemen.

Raadsdebat
In Pijnacker-Nootdorp staat schoon water ook hoog op de agenda. Maandag 7 maart vond er een raadsdebat plaats van het Milieuplatform Pijnacker-Nootdorp. Progressief Pijnacker-Nootdorp stelde toen dat water van levensbelang is voor mens, dier en milieu. “Strenger toezien en handhaven lijkt ons een goed plan,” zei Marieke van Bijnen. Harald van Zielst van Trots was het daarmee eens en ging zelfs een stap verder: “Maak van de overtreding een economisch delict. Dan kunnen we ook versneld verzwaren in boetes.”

Geschrokken
Op provinciaal niveau zijn er ook zorgen. PvdA Statenlid Evelyn Hijink: “We zijn erg geschrokken van de laatste cijfers. Zeker ook omdat het provinciebestuur al eerder beloofd heeft om zich in te zetten voor goede waterkwaliteit. Het gaat nu juist de verkeerde kant op!”

Strengere handhaving
De PvdA en GroenLinks hebben samen met andere partijen schriftelijke vragen ingediend en willen dat de provincie beter gaat controleren bij mogelijk vervuilende bedrijven. Ook vinden zij dat er strenger moet worden gehandhaafd bij overtredingen in de glastuinbouw en dat de mogelijkheden voor straffen of boetes moeten worden uitgebreid.