Loslopende honden in Pijnacker-Nootdorp

Loslopende honden in Pijnacker-Nootdorp

Het college heeft meer duidelijkheid gegeven over de vragen die de fractie van het CDA in Pijnacker-Nootdorp heeft gesteld over loslopende honden in de gemeente.

Losloopgebied
Een aantal maanden geleden zijn in het Wandelbos in Nootdorp borden geplaatst, met de mededeling dat honden los mogen lopen. Het plaatsen van de borden is gedaan door de Provincie Zuid-Holland en maakte onderdeel uit van de afronding van de inrichting van het gebied aan de gemeente. Het betreft hier overigens niet het hele Wandelbos, maar slechts een gedeelte, waar een losloopgebied voor honden van is gemaakt.

Rondje lopen
Op de vraag van het CDA waarom inwoners nu geen rondje Dobbeplas meer kunnen lopen, zonder loslopende honden tegen te komen antwoordde het college dat het zuidoostelijke deel van het Dobbeplasgebied regionaal bekend staat als het Hondenbos. Het voorziet dan ook in een belangrijke behoefte van hondenbezitters. Waarom er niet voor een verhuizing van het Hondenbos is gekozen, zodat wandelaars geen loslopende honden tegenkomen, is niet bekend.

Hondenuitlaatservices
Er zijn hondenbezitters die hun hond niet durven uit te laten in het hondenbos in verband met grote hondenuitlaatservices. Er is echter geen regelgeving die specifiek is gericht op het gebruik van de openbare ruimte door hondenuitlaatservices.

Handhaving
In de hele gemeente lopen veel honden los, ook op plekken waar dit niet is toegestaan. Ook wordt niet altijd voldaan aan de opruimplicht. Het toezicht op het hondenbeleid (aanlijnplicht en opruimplicht) hoort bij de werkzaamheden van BOA’s. Voor het gebied van het Balij- en Bieslandsebos, inclusief het gebied rond de Dobbeplas wordt dit werk gedaan door de boswachters van Staatsbosbeheer.