Grootste speelgoedbeurs van Pijnacker-Nootdorp vindt op 5 november weer plaats

Grootste speelgoedbeurs van Pijnacker-Nootdorp vindt op 5 november weer plaats

Door: Arvid van Oosten –

Zaterdag 5 november 2022 organiseert Speelotheek Harlekino de grootste tweedehands speelgoedbeurs in Pijnacker. Het zal voor de 28e keer plaatsvinden, van 9 uur ’s ochtends tot 4 uur s middags, in sporthal het Baken. De toegang is gratis, maar tot 1 uur heb je een toegangsticket met tijdslot nodig. Deze zijn vanaf 19 oktober te reserveren op de website.

Speelgoed komt goed terecht
De speelgoedbeurs heeft veel speelgoed in allerlei categorieën. Van kinderen, voor kinderen. Dat maakt het sociaal, duurzaam en betaalbaar. Zelf kun je mooie decembercadeau’s voor de kinderen kopen, maar ook gemakkelijk andere kinderen blij maken met je oude speelgoed. Speelotheek Harlekino wordt ondersteund in het onderhouden van hun speelgoedcollectie door mensen die op de speelgoedbeurs kopen of verkopen. Na afloop van de beurs kunnen verkopers speelgoed dat niet verkocht is doneren aan Stichting Babyspullen, Speelgoedbank Delft en Jo’s minibieb/kinderzwerfboeken.

Voor alle kinderen
Op de beurs is er speelgoed te vinden voor alle leeftijden tot en met ongeveer 12. Ook dingen waar je misschien niet direct aan denkt bij speelgoed, zoals boeken en fietsen, zijn altijd wel te vinden. Natuurlijk is er ook veel variatie voor jongens en meisjes. Kortom: voor ieder wat wils. Maaike Volker van Speelotheek Harlekino: “Je kunt het zo gek niet bedenken en het komt bij ons binnen!”

Honderden mensen en duizenden spullen
Vorig jaar waren er ruim 4000 stukken speelgoed verkocht aan meer dan 400 mensen. Een kleine 200 mensen hadden hiervoor hun speelgoed ingeleverd. Dit wordt allemaal mogelijk gemaakt door de mensen die enthousiast betrokken zijn bij de organisatie van de beurs. Dit jaar zijn dat 63 vrijwilligers en 6 maatschappelijke stagiairs die elkaar geregeld afwisselen. Vanwege de drukke opkomst zijn er voor de eerste 4 uur van de dag tijdsloten ingesteld. Tijdens de coronatijd was het ontdekt hoe handig deze waren, en daarom zijn ze nog steeds in gebruik. Zo hoeft niemand buiten te wachten. En er is genoeg leuk speelgoed voor iedereen.

Zo werkt het verkopen
Iedereen die geïnteresseerd is in eigen speelgoed leveren voor de beurs krijgt een verkoopnummer. Op de dag zelf kunnen ze hun speelgoed aanleveren en zelf “voorbereiden”: netjes inpakken, prijskaartjes opplakken, et cetera. Vervolgens, bij de beurs, regelt de organisatie waar het speelgoed neergezet wordt en in welke categorie het hoort. Zo komt het allemaal netjes terecht. Denk bijvoorbeeld aan baby- en peuterspeelgoed, constructiemateriaal, speelsets, boeken, puzzels, spellen, creatief speelgoed, buitenspeelgoed, fietsjes en meer. Na de beurs zal de opbrengst verdeeld worden: 70% gaat naar de verkoper, 30% gaat naar Harlekino.

Iedereen blij
“Er is zoveel mooi speelgoed in Pijnacker,” zegt Maaike Volker. “Waarom zou je het nieuw kopen als je het ook opnieuw kunt gebruiken? Duurzaamheid is belangrijk. De inkopen voor Sinterklaas en Kerst kunnen zo op een manier gedaan worden die goed is voor iedereen, en dat voor een leuk prijsje. Ik merk dat veel volwassenen blij zijn om hun spullen te verkopen en, natuurlijk, kinderen blij zijn met hun nieuwe speelgoed. Iedereen blij. Daar doen we het voor.”