Sterrenchefs koken op 50 meter hoogte in Rijswijk tijdens Dinner in the Sky

Sterrenchefs koken op 50 meter hoogte in Rijswijk tijdens Dinner in the Sky

Dineren met uitzicht over de skyline van de Randstad, terwijl sterrenchefs live koken op vijftig meter hoogte: het evenement Dinner in the Sky strijkt van 16 tot en met 22 juni neer in Rijswijk. Op het terrein van restaurant ’t Ganzenest, bekroond met een Michelinster, krijgen gasten een culinaire ervaring die letterlijk en figuurlijk naar een hoger niveau wordt getild.

Hoogstaand dineren
De chefs koken vanuit een gondel die door een hijskraan omhoog wordt getakeld. Per ‘vlucht’ nemen 22 gasten plaats aan tafel, gezekerd met driepuntsgordels in draaibare stoelen. De openluchtkeuken biedt niet alleen een spectaculair uitzicht, maar ook een logistieke uitdaging.

“Je moet het zout niet vergeten mee te nemen,” grapt chef-kok Erik Tas van ’t Ganzenest. “Maar het draait vooral om voorbereiding. Alles moet kloppen, ook op 50 meter hoogte.” Tas is een van de negen topchefs die deelnemen aan het evenement.

Negen sterrenchefs, zeven dagen
De deelnemende chefs zijn allen aangesloten bij Les Patrons Cuisiniers, een collectief van gerenommeerde Nederlandse chefs. Onder hen bevinden zich onder meer Martin Kruithof (De Lindenhof, Giethoorn), Julien van Loo (Parkheuvel, Rotterdam) en Dennis Huwaë (Daalder, Amsterdam). Iedere chef kookt zijn eigen signatuurgerechten, zonder compromissen.

“Je krijgt echt het beste van wat wij te bieden hebben,” zegt Tas. Zelf verzorgt hij het diner op 21 juni, de langste dag van het jaar. Hij serveert onder meer tarbot met knolselderij, truffel en lardo di Colonnata, gevolgd door een verfijnd aardbeidessert met diverse texturen. “Dat dessert werd vorig jaar nog geprezen door Michelin.”

Niet voor mensen met hoogtevrees
De locatie en setting maken het evenement uniek, maar niet iedereen durft het aan. “Een paar collega’s haakten af vanwege hoogtevrees,” aldus Tas. “Je staat echt in de open lucht, vastgemaakt aan een gordel. En dan moet je ook nog presteren.” Toch bleek het concept populair genoeg: de volledige week is gevuld met topchefs.

Culinaire totaalbeleving
Een diner bij Dinner in the Sky kost 380 euro per persoon. Daarvoor krijgen gasten champagne en amuses bij ontvangst, een driegangenlunch of -diner met wijnarrangement op hoogte en een afsluitende cocktail op de grond.

Volgens de organisatoren past het concept in een bredere culinaire trend: gasten willen méér dan alleen goed eten. “Het draait tegenwoordig ook om beleving, emotie en herinnering,” zegt Tas. “En deze ervaring vergeet je niet snel.”