Wim wil na 25 jaar de pollepel overdragen: “Ik word altijd blij van koken.”

Wim wil na 25 jaar de pollepel overdragen: “Ik word altijd blij van koken.”

Wim van Veldhoven kookt al 25 jaar twee keer in de maand voor de vaak eenzame buurtgenoten. Inmiddels is hij 83 jaar en ruim 30.000 maaltijden verder. “Het is altijd zo gezellig. Iedereen lacht en is blij”, horen we van Wim van Veldhoven. In de keuken van de Benedictuskerk, tegenover Stervoorde, staat Wim aan het fornuis en roert in een grote pan goulashsoep. “Elke keer komen er zo’n 40 tot 50 ouderen hier eten. Dan heb je wel wat nodig,” vertelt hij. Wim is inmiddels mantelzorger voor zijn vrouw en zoekt nu een vrijwilliger die wil helpen met koken.

“Ik word altijd blij van koken”
Al op z’n 15-de jaar ging Wim aan het werk als kok. “Eerst in restaurants en daarna bij zorginstellingen. Ik heb in alle vestigingen van Florence gewerkt”, vertelt hij lachend. Hij voelt zich op z’n gemak in de keuken. Echtgenote Ria: “Zolang als we zijn getrouwd, kookt Wim ook elke avond thuis”. Ze gaat verder: “We kwamen in 2000 wonen in Rijswijk. Ik werd toen benaderd door een kookgroepje of ik niet wilde helpen. Ik vertelde dat ik niet kan koken, maar mijn man wel”. Kort daarna werd Wim onderdeel van de kookgroep in de Bonifatiuskerk. “Ik werkte toen nog, dus nam in eerste instantie een middag vrij en zo ben ik erin gerold. Tot op de dag van vandaag”. Koken is best wel een hobby van hem. “Ik word altijd blij van koken. 50% is het eten en 50% zijn de contacten die hier worden gelegd”.

Een bijzondere gast
Wim heeft het best wel druk met de voorbereidingen. “Ik maak het menu en doe dan de boodschappen. Op zaterdag haal ik aardappelen op de markt, daar is een kraam waar ik al die jaren al kom. Alle groenten zijn vers. Veel voorbereidingen doe ik thuis in mijn leuken. Zoals de soep, daar begin ik ’s ochtends al mee”. Wim heeft ook de hulp van een zevental vrijwilligers. “Een hele gezellige groep meiden, die het ook leuk vindt, zij komen om half drie. en schillen de aardappelen en maken de groente schoon. Ook serveren zij de drie-gangen menu’s uit”. Burgemeester Huri Sahin heeft ook twee keer meegegeten bij de eettafel in de Bonifatiuskerk. “Ze heeft ook geholpen in de keuken. We hadden toen sperzieboontjes met spek op hen menu. Ze was verrast dat ik kruidenboter gebruikte in plaats van gewone boter. De kruidenboter geeft meer smaak. Dat leer je zo door de jaren heen. Ze heeft echt interesse in wat je doet. Ook sprak ze uitgebreid met iedereen”.

Grootste uitdaging
Overigens, vorig jaar heeft Wim van diezelfde burgemeester een lintje gekregen. “Het was voor mij een verrassing. Ik wist niks. Maar natuurlijk is dat leuk. Het geeft aan dat je werk wordt gewaardeerd”. Eén keer per jaar, met de Kerst, is er een speciale middag, wat feestelijks. “En, eens per jaar kook ik speciaal voor onze vrijwilligsters”.

Een groot deel van Wim’s leven staat in het teken van het koken voor de mensen. De laatste 25 jaar als vrijwilliger. “Ik doe het voor de mensen. Dat ze gezellig met elkaar eten, een gezonde maaltijd met verse groente. En dat ze samen zoveel plezier hebben. Daar word ik blij van”. Het is altijd een verrassing wat ze eten. “Ze zijn nog van de generatie die alles eet. Laatst had ik griesmeelpudding gemaakt. Oh, wat werd er gesmuld. Of vergeten groente zoals schorseneren, een soort donkere wortels”.

Wim heeft veel plezier aan zijn eettafel, maar nu hij mantelzorger is moet hij een stapje terug doen. Wie wil helpen kan zich melden bij het secretariaat va de Bonifatiuskerk. 070 399 24 16 (maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 09.00 – 12.00 uur) of per email: bonifatius@mariajozef.nl