Blauwalg aanpakken in De Dobbeplas

Blauwalg aanpakken in De Dobbeplas

Donderdag was een lange avond voor de raadsleden tijdens een raadsvergadering waarin de programmabegroting besproken werd. Er werd ook gesproken over de problematiek rondom de Blauwalg in onze gemeente. Deze Blauwalg is regelmatig te vinden in het recreatiegebied de Dobbeplas. Elk jaar in juni is het weer zover, terwijl de zomer nog moet beginnen wordt de Dobbeplas alweer ontraden als zwemwater vanwege deze blauwalg. Ook voor de kinderen is het niet fijn om thuis te komen na het zwemmen in de Dobbeplas en onder de uitslag te zitten.

Aanpak
Het is tijd om in te gaan zetten op een structurele aanpak om het probleem van blauwalg in de Dobbeplas aan te pakken. Daarom hebben VVD Pijnacker-Nootdorp en fractie Graafland een verzoek tot formele wijziging (amendement) ingediend. Paul Turion van de VVD: “Wij willen een bedrag van 50.000 euro beschikbaar te stellen om een analyse en verbeterplan te laten maken voor de Dobbeplas. In samenwerking met het Hoogheemraadschap moet het toch mogelijk zijn om de kwaliteit van het zwemwater te verbeteren. Dit zodat in de zomer onze inwoners kunnen zwemmen zonder problemen in de Dobbeplas.”

Schoon water in de hele gemeente 
Eén van de opties om de waterkwaliteit te verbeteren zou kunnen zijn om een deel van het water uit de plas via de Nootdorpse ringvaart te lozen op de Schie in het najaar en in het voorjaar schoon water vanuit de Schie toe te voegen aan de Dobbeplas. Hiermee zou je de groei van blauwalg tegen kunnen gaan.

Wethouder stelt partijen gerust
VVD wethouder Bart van Straten gaf antwoord op dit amendement en stelt de partijen gerust dat er gesproken wordt over oplossingen voor de waterkwaliteit bij de Dobbeplas. Maar de waterkwaliteit is over het algemeen goed. “Als het warmer wordt, kan er Blauwalg ontstaan maar daar kunnen we eigenlijk vrij weinig aan doen.”