Vanaf 2018 gaat woningcorporatie Rondom Wonen weer bouwen. In de periode tot 2031 verwacht de corporatie 600 tot 1000 huizen te kunnen opleveren in Pijnacker-Nootdorp. Een deel daarvan valt in de sociale huursector. Dat zei algemeen directeur Lambert Greven van Rondom Wonen woensdagmiddag tijdens de ondertekening van prestatie-afspraken met de gemeente en met de huurdersvereniging Argos. Dat het nog zo lang moet duren voor de corporatie goedkope woningen kan bouwen vindt Greven erg spijtig, maar gezien de financiële positie van de corporatie is het niet eerder mogelijk. “We hebben als corporaties met zijn allen moeten bloeden door het bijna omvallen van Vestia. Daardoor worden we verplicht om de winst die we maken te gebruiken voor extra afschrijving, in plaats voor het bouwen van huizen.”
Het aantal goedkopere huurwoningen dat Rondom Wonen over enkele jaren weer kan opleveren is lang niet voldoende om volledig in de behoefte in Pijnacker-Nootdorp aan sociale woningen te voorzien. Alleen al door de demografische ontwikkelingen zijn in de komende tien jaar zeker 750 goedkope huurhuizen nodig. En daar komt het probleem van de statushouders, die Pijnacker-Nootdorp moet huisvesten, nog bovenop.
Lambert Greven, wethouder Piet Melzer en voorzitter André Plooij van de huurdersvereniging hebben nu de prestatieafspraken over 2016 vastgelegd, en voor het eind van het jaar volgen de afspraken voor 2017. Melzer benadrukte het belang om de op dit moment beschikbare huurwoningen zo goed mogelijk te verdelen. Een van de afspraken is dat Rondom Wonen zo’n 200 kwalitatief goede huurwoningen gaat overhevelen naar de vrije sector, wat betekent dat de huren van die woningen zodra ze vrij komen worden verhoogd tot 800 à 850 euro. Dat geeft financiële ruimte om de huurprijs van een aantal andere sociale woningen juist wat te verlagen.
De gemeente wil ook met woningcorporaties Staedion en Vestia nog prestatie-afspraken maken.
COMMENTS