Verschillende projecten van de gemeente werden door corona stilgelegd, zo ook de ontwikkelingsplannen voor Sportpark Duivesteyn. Dinsdagavond 1 februari legden de ontwikkelaar en een vertegenwoordigster van de (sport)verenigingen de plannen opnieuw onder de aandacht van de raadsleden.
Verenigingen willen aan toekomst bouwen
Het sportpark kent meerdere verenigingen: zo zijn hockeyvereniging Cartouche, tennispark Overdam, de maneges Hestar en Esbi en scoutinggroep de Damherten er gevestigd. Namens die verenigingen werd door Lisanne van der Veen (bestuurslid van Hestar) benadrukt dat er actie nodig is op het gebied van veiligheid, de bereikbaarheid en continuïteit.
Verkeersproblemen
De komst van the Mall of The Netherlands en alle verkeersproblematiek heeft ook gevolgen voor de sportverenigingen, aldus Van der Veen: “Het is een complete chaos. Sporters komen te laat, hele teams komen te laat. Wedstrijden beginnen later en de planning loopt uit. Kinderen worden soms niet opgehaald, want ouders staan in de file. Dit zorgt voor veel opzeggingen bij de verenigingen.”
Ook wordt een toename van verkeer gezien. De nieuwe toegangsweg van de Noordsingel naar Cartouche wordt gebruikt als sluiproute en als de parkeerterreinen bij het winkelcentrum door drukte worden gesloten, probeert het winkelend publiek bij de verenigingen te parkeren.
Van der Veen vraagt namens de verenigingen om continuïteit: “Er is jaren lang sprake van mogelijke herontwikkeling. Veel plannen, maar geen concrete realisatie. Er zijn veel wensen, maar alles staat stil. En stilstaan betekent achteruitgang voor de verenigingen. We willen perspectief voor de langere termijn”.
Ontwikkelaar hoopt op groen licht
Realconomy komt als ontwikkelaar in beeld als manege Esbi in 2019 wordt aangekocht. Dit is gebeurd vanwege de ligging en kansen van het gebied, aldus Jasper van Orden van Realconomy. Samen met de verenigingen, maar ook met WoonInvest, hoopt het ontwikkelingsbedrijf om het project na goedkeuring van de gemeente snel verder te kunnen ontwikkelen.
Van Orden laat zien hoe het gebied vanouds een buitenplaats was, waar mensen uit de gemeente (toen nog Veur geheten) naartoe konden om tot rust te komen en te recreëren. Door de ontwikkeling van Leidschendam-Voorburg is dat ‘buitengebied’ een binnenstedelijk gebied geworden, omsloten door woonwijken en het winkelcentrum.
Bij de herontwikkeling zegt de ontwikkelaar de groenkwaliteit en dat ‘buitengebiedsgevoel’ terug te halen. Alleen bij de verdere presentatie rijzen snel vragen of dat gaat lukken. Bestaande problemen lijken niet te worden opgelost en de vraag is of hoogbouw past in dat aangehaalde ‘buitengebiedsgevoel’.
Woningen en hoogbouw
Bij de plannen oogt Realconomy op de realisatie van 230 nieuwe woningen, waarvan 30% in samenwerking met WoonInvest wordt bestemd voor sociale huur. ‘Flats’ wil Van Orden het niet noemen: “wij noemen het liever ‘Urban Villa’s”. Het staat echter onomstotelijk in de plannen weergegeven dat de ‘Urban Villa’s’ variëren van drie tot negen verdiepingen. Voor deze hoogte moet ook het bestemmingsplan van de gemeente worden aangepast.
Zeker van dit laatste is ook de vraag hoe die plannen in de rest van de wijk zullen worden onthaald, aangezien die voornamelijk uit laagbouw bestaat. Een participatieproces is nog niet opgestart, daarvoor wacht de ontwikkelaar eerst op goedkeuring van de gemeente.
Ontsluiting aanpassen
Ook de infrastructuur worden in de plannen op de schop genomen. Zo wordt het woon- en sportverkeer gescheiden. Bewoners kunnen dan enkel via de wijk naar de woningen, terwijl de verenigingen alleen bereikbaar voor auto’s worden vanaf de Noordsingel. Dit is een opvallende keuze, gezien de eerder aangehaalde problemen van sporters die op de Noordsingel in de file komen te staan. Dit probleem zou hierdoor niet opgelost worden.
Besluit nog onduidelijk
Of de gemeente medewerking gaat verlenen aan dit project, is nog onduidelijk. Raadsleden zitten nog met vragen over bepaalde besluitvormingen in het project. Wel hebben raadsleden al steun toegezegd om verenigingen te helpen om hun een beter toekomstperspectief te geven. Wanneer een definitief besluit kan worden gegeven, is niet bekend.
Geen toestemming betekent verkoop
Mocht het plan niet doorgaan, dan heeft ontwikkelaar Realconomy al aangegeven geen toekomst meer te zien om alleen het terrein van Esbi te herontwikkelen en zal deze dan weer in de verkoop doen.