Binnenkort toch een einde aan landbouwverkeer over sluisbrug

Binnenkort toch een einde aan landbouwverkeer over sluisbrug

Omwonenden van de Leidschendamse sluisbrug halen weer opgelucht adem nu er toch een einde lijkt te komen aan het zware verkeer dat over de brug rijdt.

Overlast bij omwonenden
Al eerder besteedde Leidschendam-Voorburg.tv aandacht aan het onderwerp. Omwonenden van de sluisbrug in het oude centrum van Leidschendam zeggen namelijk overlast te ervaren van zwaar verkeer. Het gaat dan met name om landbouwvoertuigen.

Omwonenden zeggen dat de trillingen die de voertuigen veroorzaken voelbaar zijn in de omliggende woningen. “De meubels schudden af en toe flink heen en weer”, zo verklaart een verontruste omwonende. “Dit kan niet goed zijn voor de al oude huizen”.

Camerahandhaving
Sinds 2017 hangen bij de sluisbrug camera’s. Voor de sluisbruggen geldt een aslastbeperking, waardoor vrachtwagens en landbouwvoertuigen niet over de bruggen heen mogen rijden. De camera’s werden opgehangen om hierop te kunnen handhaven. Kentekens van vrachtwagens worden geregistreerd en bestuurders bekeurd.

Volgens een woordvoerster van de gemeente is sindsdien het percentage vrachtwagens flink afgenomen: “We krijgen nog één tot twee meldingen per jaar binnen.” Alleen heeft de gemeente geen gegevens over landbouwvoertuigen.

Het probleem is dat landbouwvoertuigen voorheen geen kentekenplicht hadden en dus ook niet door de camera’s bij de bruggen geregistreerd konden worden. Hierdoor hebben agrariërs, ondanks een verbod, altijd gebruik gemaakt van deze route over de Vliet.

Kentekenplicht
Omwonenden haalden eventjes opgelucht adem toen bekend werd dat per 1 januari 2021 ook landbouwvoertuigen een kentekenplicht kregen. Het hele jaar 2021 was een overgangsjaar en per 1 januari 2022 moeten de agrariërs deze dan echt voeren.

Camera’s nog niet aangepast
Van verandering is tot op heden nog geen sprake, zo laten omwonenden weten. Uit navraag door onze redactie laat de gemeente weten dat de camera’s op dit moment de kentekens op landbouwvoertuigen nog niet goed kunnen lezen: “dat heeft te maken met de plaats van het kenteken op het voertuig.”

De woordvoerster laat weten dat de camera’s worden aangepast en dat ze binnen één of twee maanden het kenteken wel goed kunnen lezen. Agrariërs hoeven niet direct bang te zijn voor een boete: “Beboeting wordt na de overgangsperiode ingevoerd”, aldus de gemeente.