Het nieuwe inzamelen werpt zijn vruchten af

Het nieuwe inzamelen werpt zijn vruchten af

De gemeente Pijnacker-Nootdorp is in 2020 gestart met Het Nieuwe Inzamelen van huisvuil. Daarmee wil de gemeente meer gescheiden afval inzamelen en minder restafval per persoon. Uit de resultaten van de huisvuilinzameling 2021 blijkt dat we op de goede weg zijn.

Betere scheiding
Het aanbod aan fijn restafval is het afgelopen jaar gedaald met 27,4 kilo tot 177,4 kilo per inwoner. Een mooi resultaat dat enerzijds is behaald door een afname van de totale hoeveelheid afval en anderzijds doordat het afval beter is gescheiden.

Inzameling grondstoffen
Door de invoering van Het Nieuwe Inzamelen is in 2021 het aanbod aan Plastic, Metalen verpakkingen en Drinkkartons (ook wel PMD genoemd) met 6,7 kilo flink toegenomen tot 17,1 kg per inwoner. Een positieve ontwikkeling, waarbij de afkeur van het ingezamelde PMD nog aandacht vraagt.

Verbeterplan
In de loop van vorig jaar is het percentage afkeur afgenomen, maar met name de afkeur van het PMD bij verzamelcontainers (o.a. in de wijken met ondergrondse inzameling) blijft helaas nog steeds hoog. In de werkgroep ‘Kwaliteitsverbetering grondstoffen’ wordt door afvalverwerker Avalex en de deelnemende gemeenten gewerkt aan een verbeterplan.

Campagnes
Om de afvalscheidingsresultaten voor de grondstoffen verder te verbeteren, is communicatie essentieel. In samenwerking met Avalex zal de gemeente inwoners blijven informeren door middel van diverse campagnes.