Leidschendamse Rax krijgt als eerste Nederlandse hond vaccin tegen kanker

Leidschendamse Rax krijgt als eerste Nederlandse hond vaccin tegen kanker

Rax, een 10-jarige Mechelse herdershond uit Leidschendam, heeft als eerste hond in Nederland een vaccin tegen botkanker gekregen. Na drie maanden behandeling lijkt hij weer helemaal de oude.

Agressieve vorm van botkanker
De schrik was enorm bij het echtpaar de Vries uit Leidschendam, toen bleek dat hun trouwe viervoeter aan een zeer agressieve vorm van botkanker leed. Rax had een osteosarcoom, een kwaadaardige bottumor op zijn heupkop.

De gemiddelde levensverwachting bij honden met deze vorm van kanker, zonder aanvullende behandelingen, is rond de 70 dagen. De opties voor het behandelen van een osteosarcoom bestaan op het moment uit het chirurgisch verwijderen van de tumor aangevuld met chemotherapie. Hiermee wordt de levensverwachting gemiddeld verlengd met een jaar.

Vaccin tegen kanker
Het Medisch Centrum voor Dieren (MCD) is recent gestart met een onderzoek naar een nieuwe behandeling: een vaccin tegen kanker. Het vaccin wekt een immuunreactie op tegen bepaalde eiwitten die alleen in tumoren voorkomen. In dit geval een tumorbloedvat-specifiek eiwit.

Bij Amsterdam UMC werd het vaccin al getest in preklinische studies en bij een studie in honden met blaaskanker. Hieruit bleek dat deze therapie beter werkt dan bijvoorbeeld chemotherapie. In tegenstelling tot chemotherapie heeft de vaccinatie maar weinig bijwerkingen.

Arjan Griffioen, hoogleraar experimentele oncologie vertelt: ‘Bij de vaccinatie richten we ons op de tumorbloedvaten. Zonder tumorbloedvaten kunnen de tumorcellen niet overleven en verdwijnt de tumor en de eventuele uitzaaiingen.’

Kans voor Rax
Anne van Renssen, dierenarts bij de afdeling Orthopedie van het MCD, besprak de experimentele behandeling met meneer en mevrouw de Vries en zij stemden in.

‘Dan sta je voor een hele lastige keuze, namelijk euthanasie of opereren. Rax is nog zo sterk en levenslustig, dus wilden we het graag een kans gegeven. De belangrijkste afweging was daarbij of hij na de operatie nog kwaliteit van leven zou hebben. Terugkijkend hebben we de juiste keuze gemaakt, hij is weer de oude’, aldus meneer de Vries.

Bij het MCD werd eerst de tumor verwijderd en daarna ontving Rax de behandeling met het vaccin. Nu drie maanden verder lijkt de hond helemaal de oude.

Meer onderzoek
Rax was de eerste hond die de behandeling kreeg en uiteraard volgt er meer onderzoek. Het MCD wil de komende tijd meer honden met een agressief tumortype gaan behandelen met het kankervaccin. Het MCD hoopt hiermee te kunnen bijdragen aan een kankervaccin dat mogelijk in de toekomst ook voor mensen werkt.