Wethouder Jense vuur aan de schenen gelegd over ‘kavelgate’

Wethouder Jense vuur aan de schenen gelegd over ‘kavelgate’

Het was flink vuurwerk in de beeld- en oordeelsvormende raadsvergadering van donderdag 13 april. In een avondvullend debat moest wethouder Ilona Jansen veel kritiek incasseren over de zogeheten ‘kavelgate’. Er was veel ontevredenheid over de manier waarop het college vorm heeft gegeven aan het bestemminsplan rondom de verkoop van 21 kavels in het buitengebied van Pijnacker Nootdorp.

Wat er vooraf ging
In juni 2021 werd door de gemeente een verzamelbestemmingsplan vastgesteld. Hierdoor konden in Pijnacker-Nootdorp 25 kavels in het buitengebied bebouwd gaan worden. Voor deze grond werden vaak kassen en oude schuurtjes en gebouwen gesloopt om er meerdere woningen voor terug te zetten. De kavels werden verkocht en aannemers en architecten gingen aan de slag binnen de gestelde regels van het bestemmingsplan.

Veel stof doen opwaaien
Op 8 december 2021 werd er echter een voorbereidingsbesluit genomen, waardoor alles werd stilgelegd in afwachting van een wijziging op het bestemmingsplan dat op tafel ligt. Dat was een schok voor de kopers van de kavels, want zo’n besluit kan voor maximaal een jaar worden genomen worden en tijdens deze periode kunnen er geen vergunningen verleend worden op de kavels. Het besluit deed veel stof opwaaien in onze gemeente en ging de boeken in als ‘kavelgate’.

Moreel bedenkelijk
In een ingezonden brief vanuit de bewoners wordt geschreven dat het belangrijk is om vast te stellen dat kopers de kavels hebben aangeschaft op basis van het Verzamelplan Pijnacker-Nootdorp 2020/2021. Zij noemen het moreel maar ook juridisch een zeer bedenkelijke werkwijze om vast te moeten stellen dat zowel de gemeente als de welstandscommissie de verkavelingsstudies gebruiken om hun plannen aan te toetsen en daarop ook af te keuren.

Betuttelend
De bewoners maken zich dan ook ernstig zorgen over de bepalingen die in het nieuwe bestemmingsplan worden opgenomen. “Deze zijn voor ons zeer beperkend en vaak ook betuttelend”, staat in de brief te lezen.

Dubbele belangen
Wethouder Jense gaf eerder al aan dat de nota al jarenlang vast lag, maar dat je niet vooraf kunt weten wat de wensen zijn van de kopers. Ze onderschreef nogmaals dat het belang van het buitengebied zwaar weegt, maar ook het belang van de koper van het kavel die er handen en voeten aan moet geven.

Enkele reacties vanuit de raad
VVD-raadslid Harry Wubben zegt dat het buitengebied geen gemakkelijk gebied is. “Er gelden meerdere regels en omstandigheden. Sowieso moet er duidelijkheid komen. Belangrijkst is dat er voor de 21 kopers zo snel mogelijk een oplossing wordt gevonden.

Trots zegt serieus te overwegen terug te gaan naar het eerste oorspronkelijke plan en het voorbereidingsbesluit uit het stuk te halen.

Nita Graafland van Eerlijk Alternatief zegt met het schaamrood op de kaken alle verhalen aan te horen. “Hoe hebben we als raad in november kunnen instemmen met dat voorbereidingsbesluit om alle ontwikkelingen stil te leggen?”, vroeg zij zich af. Ook vraagt ze zich af waarom wethouder Jense zoveel restricties oplegt aan de kavelkopers die nu in vooroverleg zijn met de wethouder.

Kavita Hira van Progressief PN laat weten dat er zo snel mogelijk duidelijkheid dient te komen richting de kopers over de ruimtelijke regelgeving zodat duidelijk wordt welke spelregels er gelden en dat ze weten waar ze aan toe zijn. “Maar, het gevolgde proces verdient geen schoonheidsprijs”, aldus Hira.

Spoedig een oplossing
Wethouder Jense liet uiteindelijk weten de visie te delen dat er zo spoedig mogelijk een oplossing moet komen in dit dossier. Ook zegt ze dat er veel is misgegaan maar dat het niet de bedoeling was om via het voorbereidingsbesluit allerlei zaken te regelen.