Speelotheek Harlekino vast onderdeel van de Bibliotheek Oostland

Speelotheek Harlekino vast onderdeel van de Bibliotheek Oostland

Na een jarenlange samenwerking tussen Speelotheek Harlekino en de Bibliotheek Oostland vestiging Pijnacker Buurt & Zo werd besloten de krachten te bundelen. Vanaf woensdag 1 juni is Speelotheek Harlekino ook officieel onderdeel van de Bibliotheek Oostland. Tijdens een officieel overdrachtsmoment droeg het oud bestuur van de speelotheek ‘de sleutel’ over aan vestigingsmanager Inge Beukes van de Bibliotheek Oostland.

6 Dagen per week
De laatste vijf jaar is het al heel normaal: in de bieb van Pijnacker Buurt & Zo aan de Julianalaan leen je speelgoed. Inge Beukes is blij met de overdracht. ‘Door de overdracht wordt het lenen van speelgoed onlosmakelijk verbonden met de bibliotheek. Buurt & Zo is dé plek waar je 6 dagen in de week boeken én speelgoed kan lenen. Spelen en lezen zijn immers beide goed voor de ontwikkeling van kinderen.’

Aan de buitenkant merken (nieuwe) leden weinig van de nieuwe organisatie. Je kunt nog steeds tegen een jaarlijkse vergoeding van 25 euro een abonnement afsluiten bij de Bibliotheek Oostland waarmee je naast jeugdboeken ook speelgoed kunt lenen. De contributie en administratie wordt voortaan helemaal geregeld door de bibliotheek.

Even wennen voor de vrijwilligers
‘Voor alle vrijwilligers van de speelotheek is het wel even wennen’ legt Annemiek van de Nieuwegiessen uit. Annemiek was tot op het laatst bestuurslid en al ruim 30 jaar vrijwilliger bij de speelotheek. ‘Onze vrijwilligers zijn vanaf nu vrijwilliger van de Bibliotheek Oostland. Dat voelt wel anders na al die tijd.

Toch vonden we dit voor het voortbestaan van de speelotheek de beste optie. Het is veel efficiënter dat de bibliotheek nu de bestuurs- en administratieve taken overneemt. De systemen kunnen zo naadloos op elkaar aangesloten worden en hoeven er geen dingen dubbel gedaan te worden, ’ zegt Annemiek.

Het allerbelangrijkste: speelgoed lenen blijft mogelijk
Sonja Paus, ook een oud bestuurslid, vult aan dat het allerbelangrijkste is dat de uitleen van speelgoed blijft bestaan. ‘Het is zo fijn dat je bijna elke dag van de week speelgoed kunt lenen uit onze zeer uitgebreide collectie. Het is een mooie kruisbestuiving dat je voor boeken en speelgoed terecht kunt in de bieb.’

Win-win situatie
Maaike Volker, het laatste oud-bestuurslid zegt dat het ook erg duurzaam is om speelgoed te lenen. ‘Je hoeft echt niet al je speelgoed te kopen. Als je kinderen uitgespeeld zijn met het speelgoed, breng je het gewoon weer terug. Zo zit je thuis niet opgescheept met te veel speelgoed waar niet meer mee gespeeld wordt. Echt een win-win situatie,’ stelt Maaike.

Vrijwilligers nog steeds welkom
De speelotheek is als onderdeel van de bibliotheek geen zelfstandige stichting meer, maar wordt nog steeds gerund door vrijwilligers. Vrijwilligers voor de bibliotheek, ook die voor de ‘afdeling speelotheek’ blijven hard nodig. Interesse om bij de Bibliotheek Oostland vrijwilligerswerk te doen? Kijk op onze website http://www.bibliotheekoostland.nl bij vacatures en bekijk welke leuke functies er allemaal zijn en hoe je je kunt aanmelden.

Op de foto:  Van links naar rechts: Sonja Paus, Maaike Volker en Annemiek van de Nieuwegiessen.