Pijnacker-Nootdorp neemt afscheid van hondenbelasting

Pijnacker-Nootdorp neemt afscheid van hondenbelasting

De hondenbelasting in Pijnacker-Nootdorp gaat per 1 januari 2023 verdwijnen. Een voorstel op initiatief van D66 Pijnacker-Nootdorp kreeg met steun van mede-indieners Eerlijk Alternatief, VVD en Gemeentebelangen een meerderheid in de gemeenteraad.

Geld niet juist besteed
Barend van de Kraats (D66): “We vinden het niet uit te leggen dat hondenbezitters meer belasting moeten betalen dan andere inwoners, alleen omdat ze een hond bezitten. De opbrengsten van de hondenbelasting worden immers niet gebruikt voor bijvoorbeeld hondenafvalbakken, maar gaan rechtstreeks naar de algemene middelen.

Iemand die een paard heeft hoeft geen belasting te betalen, maar iemand die een hond heeft wel. Dat is scheef.”

Controles niet meer nodig
Een bijkomend voordeel van afschaffing van de hondenbelasting is dat het regeldruk en inbreuk op de privacy vermindert. De controles op hondenbezit kunnen immers ook worden afgeschaft, als er straks geen hondenbelasting meer wordt geheven.

In de afgelopen jaren is vaker geprobeerd om de hondenbelasting af te schaffen, maar dat kon toen niet op een meerderheid rekenen. Naast de indieners van de motie steunt ook Partij van de Dieren de afschaffing van de hondenbelasting.