Ook Pijnacker-Nootdorp maakt zich hard voor betere verkeersveiligheid

Ook Pijnacker-Nootdorp maakt zich hard voor betere verkeersveiligheid

Op de vloer ligt een oprolbare straat. Een knipperend stoplicht, twee lijsten met verkeersregels en tientallen vermaakte kinderen zijn eromheen te vinden. Wethouder Hanneke van de Gevel en twee leden van Team Alert – een jongerenorganisatie dat zich inzet voor jongerenveiligheid – staan in het midden. Gradenbogen worden uitgedeeld, papiertjes worden ingevuld, verkeersregels worden hardop herhaald. De sfeer is goed en toch is de boodschap erg nuttig. Er wordt hier op het Stanislas College in Pijnacker namelijk les gegeven over verkeersveiligheid.

Een belangrijke les
Door de creatieve manier waarop de boodschap gebracht wordt zijn de leerlingen geïnteresseerd en enthousiast mee aan het doen. Dat is, net zoals het onderwerp, erg belangrijk. In Zuid-Holland vinden er namelijk nog steeds veel verkeersongelukken plaats waarbij kinderen en jongeren betrokken zijn. Vaak waren deze ook nog te voorkomen. Tegenwoordig spelen mobiele telefoons een steeds grotere rol bij deze ongelukken. Door leerlingen op basis- en middelbare scholen les te geven wordt het cijfer van ongevallen lager.

Waar komt het door?
“Ik denk dat mobiele telefoons echt een probleemveroorzaker zijn,” zegt Hanneke van de Gevel. “Het is gewoon heel verleidelijk om even naar dat WhatsAppje te kijken. Iedereen zit tegenwoordig op sociale media. Misschien heb je net iets geplaatst en krijg je allemaal reacties binnen. De jeugd staat vierentwintigzeven aan, volwassenen trouwens ook. Eigenlijk moeten we een soort van resetten naar even geleden: tijdens het fietsen even geen aandacht voor die telefoon. Natuurlijk begrijp ik het ook, maar laat je niet verleiden.” Mobiele telefoons niet de enige oorzaak. Dit wordt ook aan de kinderen uitgelegd. “Zonder licht rijden en elektrische fietsen zijn twee andere kwesties. De eerste spreekt voor zich, maar de tweede realiseren mensen zich minder. Als automobilist kijk je naar links en rechts voordat je de weg oversteekt, en dan lijkt die elektrische fiets nog best ver weg, maar die kan plotseling voor je langs rijden. Daar moeten we ook meer rekening mee houden.”

De gemeente helpt
Het uitschakelen van de mobiele telefoon en andere hierboven genoemde dingen moeten de mensen zelf voor zorgen. Gelukkig wordt er wel meegeholpen door de gemeente. Dat ze vandaag een leuke les geven voor de middelbare scholieren is al een mooi voorbeeld van deze hulp. Ook zorgen ze voor goede infrastructuur in de stad. Wegen netjes bijhouden, fietspaden verbreden en aandacht besteden aan verkeersborden en haaientanden. Hier letten ze helemaal goed op bij afgelegen en vergeten wegen, onder andere de weg die naar het Stanislascollege leidt, omdat deze simpelweg net zo belangrijk zijn.

Nul als streven
“Daarom besteden wij als gemeente veel aandacht aan de verkeersveiligheid, onder andere door vandaag hier les te komen geven,” legt Hanneke van de Gevel uit. “We willen zorgen voor nul verkeersongelukken onder jongeren in Zuid-Holland. Ons streven, dat is nul.”