Uit enquête blijkt veel onveilige verkeerssituaties in Pijnacker-Nootdorp

Uit enquête blijkt veel onveilige verkeerssituaties in Pijnacker-Nootdorp

Door: Arvid van Oosten –

Honderden paden, straten, verkeerspleinen en kruisingen worden als onveilig of gevaarlijk gezien door inwoners van Pijnacker-Nootdorp. Deze informatie komt voor uit een enquête uitgevoerd door Toponderzoek in opdracht van de locale kranten Eendracht en Telstar. 1300 mensen deden mee aan het onderzoek.

Verschillende oorzaken
Er zijn meerdere voorbeelden van onveilige en gevaarlijke verkeerssituaties in Pijnacker-Nootdorp. Bepaalde kruispunten en situaties in het verkeer zijn verwarrend, gaten in de weg zijn op veel plekken te vinden en hoog gras hindert soms het zicht op de weg. Deze dingen zorgen er over het algemeen voor dat mensen zich vaker in onveilige situaties bevinden terwijl dit niet nodig is. Men vind het zorgwekkende resultaten.

Onveilige locaties
Daarbovenop worden alle rotondes in Pijnacker-Nootdorp als gevaarlijk ervaren, voornamelijk door fietsers. Maar niet alleen rotondes worden zo beschreven; ook de Emmastraat, de Kerkweg, de Klapwijkseweg, de Laan van Nootdorp en tientallen fietspaden worden onveilig genoemd. Eén van de respondenten beschrijft de straten in Pijnacker-Nootdorp als “onveilig voor alle weggebruikers behalve de voetgangers.”

Roekeloze rijders
Sommige van de bezorgde opmerkingen gaan niet over de infrastructuur of overzichtelijkheid van Pijnacker-Nootdorp, maar over de mensen in de gemeente. Zo zijn er tientallen klachten over automobilisten die verkeersborden negeren, door rood rijden bij stoplichten en te hard rijden. Het laatste wordt voornamelijk gedaan door bestelbusjes. De verantwoordelijkheid ligt bij de mensen zelf, wat frustratie creëerde bij de respondenten.

Rapport en verbetering
Afgelopen vrijdag zijn de uitkomsten van het onderzoek aangeboden aan wethouder Hanneke van de Gevel. Zij zegde toe om goed te gaan kijken naar het onderzoeksrapport. Ook liet ze volgens de krant weten dat de gemeente sneller moet reageren op meldingen van inwoners over gevaarlijke situaties. Hiermee is het een nieuwe missie van Pijnacker-Nootdorp om de verkeersveiligheid van de gemeente te verbeteren.