Dobbeplas wordt misschien blauwalgvrij door grote plannen VVD-fractie

Dobbeplas wordt misschien blauwalgvrij door grote plannen VVD-fractie

De VVD-fractie in Pijnacker-Nootdorp wilt dat de Dobbeplas blauwalgvrij wordt. Het lijkt alsof het meer, waar al jaren niet meer ’s zomers in gezwommen kan worden, steeds eerder in het jaar blauwalg krijgt. De fractie vind het hoog tijd om hier verandering in te brengen, omdat zij het belangrijk vinden dat de gemeente een buitenzwemlocatie heeft. 

Plan voor weer zorgeloos zwemmen
Volgens raadslid Paul Turion is de VVD van plan hierop in te spelen bij de begroting van 2023. De fractie zal voorstellen een bedrag van 50.000 euro beschikbaar te stellen om een verbeterplan te maken voor de Dobbeplas, wat onder andere gerealiseerd kan worden door het water van het meer grondig te analyseren. Zij zijn ervan overtuigd dat, in samenwerking met het hoogheemraadschap, het mogelijk moet zijn om de waterkwaliteit te verbeteren, zodat de inwoners van Pijnacker-Nootdorp er weer zorgeloos in kunnen zwemmen.

Water lossen en toevoegen
Er zijn verschillende opties om het blauwalg probleem in de Dobbeplas op te lossen. Eén daarvan is een gedeelte van het water uit de plas lozen op de Schie. Dit zal in het najaar via de Nootdorpse ringvaart gebeuren. Door vervolgens in het voorjaar schoon water vanuit de Schie toe te voegen aan de Dobbeplas, is het theoretisch gezien mogelijk de groei van blauwalg tegen te gaan. Om dit plan te realiseren heeft de VVD Pijnacker-Nootdorp contact opgenomen met de Wageningse Universiteit. Een specialist van deze universiteit geeft aan dat het belangrijk is om eerst een goed idee te krijgen van waarom blauwalg aangroeit in de Dobbeplas.

Mogelijk door Eneco gelden
Onder andere daarvoor wil de gemeente het geld vrijmaken in de begroting. Doordat Pijnacker-Nootdorp een bedrag van 1,6 miljoen euro van de Eneco gelden heeft gereserveerd om structurele verbeteringen binnen de gemeente te realiseren, is het geld daarvoor beschikbaar. Mocht het zo zijn dat de Dobbeplas blauwalgvrij houden structureel geld vereist, is het mogelijk om dit ook te betalen van de 1,6 miljoen euro.