Roze wrap om afvalcontainer in de Rijswijkse Muziekbuurt

Roze wrap om afvalcontainer in de Rijswijkse Muziekbuurt

Op verschillende afvalcontainerplekken in de gemeente Rijswijk zijn de afvalcontainers in een roze of groen jasje gestoken. En dat is niet voor niets. De gemeente wil met deze kleurrijke ‘wraps’ benadrukken hoe belangrijk het is dat je PMD- en GFT-afval in een aparte afvalcontainer gooit. Wethouder Mark Wit onthulde vorige week de roze PMD-wrap die rondom een afvalcontainer in de Tamboerijnlaan is gewrapt.

Containerwrap
Om nog beter de juiste afvalcontainer te vinden voor gebruikte materialen om te recyclen, zit er een wrap om de afvalcontainer die aangeeft welk afval er wel en welk afval niet in de container mag. De roze wrap zit om de PMD-afvalcontainer en de groene zit om de Gft-container. De afkorting PMD staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkkartons. In de PMD-afvalcontainer mogen dan ook lege plastic en metalen verpakkingen en drinkpakken. “De afkorting GFT kennen veel mensen wel. In de Gft-container kun je groente-, fruit- en tuinafval gooien”, wijst wethouder Mark Wit aan. “Als je meehelpt om het afval goed te scheiden, wordt Rijswijk weer een stukje schoner en duurzamer.”

Grondstoffen
PMD en GFT zijn waardevolle grondstoffen die goed gerecycled kunnen worden. “Afval bestaat eigenlijk niet”, zegt wethouder Mark Wit. “Materialen zoals oud papier, glas, plastic, drinkpakken en batterijen kunnen voor een groot deel gerecycled worden. Dit levert grondstoffen op voor het maken van nieuwe producten.” Als afval niet op de juiste manier wordt gescheiden, komen deze herbruikbare materialen tussen het restafval terecht en worden verbrand. “Het is jammer als goed bruikbare grondstoffen samen met het restafval in de afvalverbrandingscentrale terechtkomen.”

Schoon afval
Als PMD- en GFT-afval schoon blijven, kunnen meer gebruikte materialen gerecycled worden. Dat is beter voor het milieu en het helpt de afvalkosten te beperken. “Restafval wordt verbrand en hier betalen we een hoog tarief voor”, zegt wethouder Mark Wit. Als er veel restafval tussen dit afval zit, wordt alles verbrand in plaats van gerecycled en dat is dus echt zonde.” Wethouder Mark Wit legt uit dat in Rijswijk ongeveer 28% van het restafval bestaat uit GFT. “Dat wordt dus allemaal verbrand, terwijl van GFT ook waardevolle compost gemaakt kan worden. GFT uit het afval halen, bespaart vooral veel energie en uiteindelijk ook geld.”

Afvalstoffenheffing
De afvalstoffenheffing is een gemeentelijke heffing. In Rijswijk betaalt ieder huishouden gemiddeld 348 euro aan afvalstoffenheffing per jaar. Dat is best hoog. Het gemiddelde in Nederland ligt op 263 euro per jaar. Wethouder Mark Wit: “Rijswijk heeft een van de hoogste afvalstofheffingen in de regio. Dat bedrag kan omlaag, als we beter letten op hoe we ons afval scheiden. Dus: plastic, metalen en drinkpakken in de PMD-afvalcontainer en groente, fruit en tuinafval in de GFT-bak. PMD-afval kan goed gerecycled worden. GFT-afval kunnen we makkelijk uit het restafval houden door het in de GFT-container te gooien. Afval scheiden is echt niet moeilijk. Kwestie van doen!”