Op donderdag 4 mei werden overal in Nederland de slachtoffers herdacht die door oorlogsgeweld zijn omgekomen. In Leidschendam-Voorburg vonden zoals gebruikelijk op meerdere locaties verschillende herdenkingsbijeenkomsten plaats.
Park Leeuwenbergh
Aan het begin van de middag vond een plechtigheid plaats bij het ‘Monument voor de gevallenen’ in Park Leeuwenbergh in Leidschendam. Hier herdenken het Ministerie van Defensie en de gemeente de militairen die hier tijdens de strijd in de meidagen van 1940 het leven lieten.
Bij het monument gaf burgemeester Martijn Vroom een toespraak. Bij het monument werden kransen en bloemen gelegd.
Verzetsmonument
Bij het Verzetsmonument (ook bekend als De Naald) aan de Prins Bernhardlaan in Voorburg worden ieder jaar verzetshelden uit de gemeente herdacht. In bijzijn van verwanten werd een korte ceremonie gehouden. Ook hier werden kransen en bloemen gelegd.
Herdenkingsdienst in Martinuskerk en stille tocht
In de Martinuskerk in Voorburg vond aan het begin van de avond een openbare herdenkingsdienst plaats. Aansluitend liepen de aanwezigen een stille tocht naar het monument in het Sijtwendepark.
Twee minuten stilte
In het Sijtwendepark is ieder jaar bij het Monument voor Vrede en Vrijheid de algemene Dodenherdenking in de gemeente. Bij dit monument worden alle medeburgers herdacht die tijdens de bezettingsjaren of in de strijd in het voormalige Nederlands-Indië door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen. Ook wordt er stil gestaan bij alle andere slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties sinds de Tweede Wereldoorlog.
Burgemeester Martijn Vroom hield een toespraak. Daarnaast werd een gedicht doorgelezen door een basisschoolleerling uit de gemeente en werden muzikale stukken ten gehore gebracht door De Harmonie van Forum Hadriani. Aansluitend werden twee minuten stilte in acht genomen en werd aansluitend het Wilhelmus gezongen.
Betekenis van vrijheid
Burgemeester Vroom benadrukt het belang van vrijheid in een reactie aan onze verslaggever: “We weten sinds afgelopen jaar, op één dag reizen hiervandaan, wat daar gebeurd is, en nog steeds gebeurt. Het maakt het ontzettend belangrijk dat we doorhebben wat vrijheid betekent en wat je ervoor moet doen.”
Daarnaast stelt Vroom dat iedereen een taak heeft om die vrijheid in stand te houden. “Vrijheid is een werkwoord op zich: Iedereen heeft een taak. Militairen hebben een hele duidelijke taak. En ook wat we hier hebben herdacht, de verzetshelden, die hebben die taak vervuld. Maar we hebben allemaal elke dag de opdracht om iets aan die vrijheid te doen. Ik vind dat een plicht. Als je recht wil doen en eer wil bewijzen aan de mensen die dat voor ons hebben gedaan, dan moet je zelf ook je best doen.”
Als voorbeeld geeft de burgemeester daarbij de – vaak felle – discussies die tegenwoordig gevoerd worden: “Vrijheid is bijvoorbeeld ook dat je andere mensen vrij laat, en niet allemaal gevangen zet in jouw eigen mening.”