Aanleg pijpen voor duurzaam verwarmen vraagt geduld van weggebruikers Beatrixlaan

Aanleg pijpen voor duurzaam verwarmen vraagt geduld van weggebruikers Beatrixlaan

Afgelopen vrijdag is gestart met het aanleggen van grote buisleidingen van WarmtelinQ om warmte van fabrieken uit Rotterdam te kunnen gebruiken voor duurzaam verwarmen. Het aanleggen van deze buizen onder de A4 is nodig om bijvoorbeeld warmte te gebruiken die vrijkomt bij fabrieksprocessen in de Rotterdamse haven. Deze warmte gaat nu vaak de lucht in. Door dit proces in te richten hoeft er minder aardgas gestookt te worden en is er minder uitstoot van CO2.

Verkeersinfarct
Afgelopen weekend was het zover en moest de eerste wegafsluiting gedaan worden. De Beatrixlaan was niet bereikbaar vanaf de Generaal Spoorlaan, de Sir Winston Churchilllaan en de Wethouder Brederodelaan. Er waren omleidingsroutes maar dit voorkwam niet dat er een verkeersinfarct ontstond op de Beatrixlaan. In het weekend van 14 t/m 16 juli zullen de omleidingen nog een keer van kracht zijn. In het najaar worden er nog twee buizen onder de Sir Winston Churchilllaan door getrokken.

Werkzaamheden
De warmteleiding bestaat uit twee leidingen van een kilometer lang: een aanvoer- en een retourleiding. De aannemer verplaatst per weekend één buis van de bouwlocatie naar de plaats waar de buis de grond in gaat. De leidingen steken hierbij verschillende kruisingen met de Prinses Beatrixlaan over. Zodra de leiding bij de boorgang aankomt, wordt de leiding met speciale boorstangen door de boorgang getrokken.

Gevolgen voor de omgeving
De werkzaamheden kunnen hinder veroorzaken voor direct omwonenden, in de vorm van het geluid en licht van de machines. Omdat het intrekken van de buizen in één keer doorgaat, vinden de werkzaamheden mogelijk ook plaats in de nacht. De aannemer zal er alles aan doen om hinder te beperken.

Omleidingsroutes op 14, 15 en 15 juli
De Prinses Beatrixlaan richting Den Haag blijft open voor verkeer. Tijdens de intrekoperaties van 14 tot en met 16 juli van vrijdagochtend 05.00 uur tot zondagavond – krijgt verkeer richting Delft te maken met een afsluiting van de volgende kruisingen:

– Generaal Spoorlaan: omleiding via de Erasmusweg, de Schaapweg en de Wethouder Brederodelaan óf via de Burgemeester Elsenlaan;
– Sir Winston Churchilllaan en Wethouder Brederodelaan: kruising af en toe kort afgesloten (korte verkeersstop);
– Prinses Beatrixlaan is tussen de Sir Winston Churchilllaan en de Wethouder Brederodelaan afgesloten en ingericht als werkterrein. Omleiding via de Schaapweg en de Wethouder Brederodelaan;
– Bogaard Stadscentrum en de parkeergarage Bogaardhoek: bereikbaar via de Prinses Beatrixlaan richting Den Haag of de Steenvoordelaan;

Zodra de buis een kruising voorbij is, wordt deze weer opengesteld voor verkeer. Fietsers en voetgangers kunnen de fietspaden langs de Prinses Beatrixlaan gewoon gebruiken, maar niet overal oversteken. Alle omleidingen worden aangegeven met de bekende gele borden.