Op 27 januari, wereldwijd bekend als de dag van Holocaustherdenking, stonden we stil bij de vervolging en moord van zes miljoen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze datum draagt een symbolische lading, want op deze dag in 1945 werd het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau bevrijd door de geallieerden. In Amsterdam wordt jaarlijks op de laatste zondag van januari de Nationale Holocaust Herdenking gehouden, die zowel offline als online en op televisie wordt gevolgd. Dit jaar heeft de herdenking plaatsgevonden op zondag 28 januari.
Stolpersteine
Een blijvende herinnering aan de slachtoffers van de Holocaust zijn de Stolpersteine, ook wel bekend als struikelstenen. Deze kleine tegels van 10 bij 10 centimeter worden zorgvuldig in de stoep geplaatst bij huizen waaruit slachtoffers zijn weggevoerd. Elke steen draagt informatie, zoals de naam, geboortedatum, datum en plaats van arrestatie door of namens het regime, en de datum en plaats van overlijden van het slachtoffer. Het concept van Stolpersteine is afkomstig van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, waarbij de naam “Stolpersteine” een samenvoeging is van de Duitse woorden “stolpern” (struikelen) en “Steine” (stenen).
Rijswijk in de tweede wereld oorlog
In Rijswijk zijn sinds 2015 maar liefst 25 Stolpersteine geplaatst, waarvan 24 ter herinnering aan Joodse Rijswijkers en één als eerbetoon aan een verzetsstrijder. Het boek “Om nooit te vergeten – Rijswijk in de Tweede Wereldoorlog” biedt een aangrijpend overzicht van meer dan 800 Rijswijkers die de oorlog niet hebben overleefd, waaronder 200 Joodse inwoners. Deze Stolpersteine markeren verschillende adressen, waaronder Vondellaan 5, Prins Hendriklaan 9, Jaagpad 57, Mauritslaan 15, Penninglaan 52, Cromvlietkade 58, Haagweg 140, Regentesselaan 20, Oranjelaan 76, en Da Costalaan 53.
Nog vele andere struikelstenen
Burgemeester Huri Sahin was persoonlijk aanwezig bij de plaatsing van sommige tegels en sprak op een van die momenten de volgende woorden uit: “Het leggen van struikelstenen draagt bij aan het blijvend herinneren van alle slachtoffers. Er is nog ruimte voor vele andere struikelstenen. Door zowel Stolpersteine te plaatsen als herdenkingen te organiseren, houden we de herinnering aan hen levend.”