Digitale ontwikkelingen in het informatiebeleidsplan van 2024-2027

Digitale ontwikkelingen in het informatiebeleidsplan van 2024-2027

Op het moment gaan de ontwikkelingen in de ICT-wereld sneller dan ooit. Om hier goed op in te spelen, heeft de gemeente het informatiebeleidsplan 2024-2027 opgesteld. Hierin staat beschreven hoe de gemeente de komende jaren omgaat met informatie en informatiesystemen, en welke nieuwe technologieën daarbij gebruikt zullen worden. Het informatiebeleidsplan is op 23 april 2024 door de gemeenteraad goedgekeurd.

De Wet open overheid
Iedereen heeft recht op informatie van de overheid die openbaar is. Dit staat in de Wet open overheid (Woo), die de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) vervangt. Veel van deze informatie is al online beschikbaar voor iedereen. De gemeente zal de komende jaren steeds meer informatie actief openbaar maken. Je kunt deze informatie vinden op https://www.rijswijk.nl/wetopenoverheid.

Andere ontwikkelingen
De gemeente Rijswijk is actief bezig met het combineren van interne data om betere inzichten te krijgen en haar dienstverlening te verbeteren voor inwoners, bedrijven en instellingen. Deze data is te vinden op www.rijswijk.incijfers.nl.

De gemeente Rijswijk gaat over op ICT-systemen die werken via de cloud. Dit maakt samenwerken en informatie delen makkelijker en zorgt ervoor dat de systemen altijd up-to-date zijn. Met de groei van het aantal inwoners kijkt de gemeente naar manieren om taken deels te automatiseren en wilt gebruik gaan maken van technologieën zoals algoritmen en kunstmatige intelligentie (AI) om processen te verbeteren en diensten efficiënter te maken.

Tegelijkertijd blijft de gemeente zich inzetten voor informatiebeveiliging, bijvoorbeeld door op afstand apparaten te kunnen beheren voor updates en bescherming van gegevens. ICT is nu een belangrijk onderdeel van de dienstverlening van de gemeente Rijswijk. Nieuwe ontwikkelingen en de wensen van inwoners worden goed in de gaten gehouden om verbeteringen door te voeren en ervoor te zorgen dat de gemeente betrouwbaar blijft.