[VIDEO] Een kijkje bij de marmoleumkunstenaar van Woonmode Rijswijk

[VIDEO] Een kijkje bij de marmoleumkunstenaar van Woonmode Rijswijk

In de Bogaard bevindt zich de woonwinkel ‘Woonmode’. Sander Groen runt samen met zijn broer Mathijs het bedrijf. In dit familiebedrijf zijn verschillende woonitems te vinden die essentieel zijn als je bijvoorbeeld gaat verhuizen. De winkel heeft een divers aanbod, van bedden tot vloeren. Vandaag zetten wij een van de medewerkers van Woonmode in de spotlight: Henry Franse uit Rijswijk, die marmoleumkunstwerken maakt voor vrienden en familie.

Museumpje spelen
Marmoleum leggen is echt een hobby voor Henry. Na zijn pensionering op 67-jarige leeftijd had Henry eindelijk tijd om deze kunstwerken te maken. Thuis heeft hij een echt mini-museum. “De kleinkinderen komen dan langs en zeggen dat ze naar opa willen om museumpje te spelen”, aldus Henry. Aan de muur hangen allerlei verschillende kunstwerken waarin veel moeite en tijd is gestoken.

Lekker muziekje aan en gaan
Voor inspiratie gebruikt Henry zichzelf en werken van andere kunstenaars zoals Escher. De werkstukken maakt Henry thuis aan zijn tafel. “Eerst maak ik een tekening van het ontwerp dat ik in mijn hoofd heb, daarna begin ik met snijden.” Marmoleum is hard materiaal, dus dit gaat met een heel scherp mes. Tijdens het werken zet Henry altijd de radio aan. “Dan zet ik een muziekje aan en dan ga ik als een speer.”

Niet voor geld
Voor het geld doet Henry het niet: “Ik doe het echt uit liefde en omdat ik het leuk vind om te doen. Ik vraag nooit geld, ik geef het weg uit liefde.” Henry maakt ook kunstwerken voor zichzelf: “Ik ben een enorme Spider-Man fan, daarom heb ik zelf ook al een paar Spider-Man stukken gemaakt voor mijzelf.”